Johannas baba ganoush

Publicerat:
2016-11-08Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2staubergine
- 2-3mskolivolja
- 1dltahini
- 3stvitlöksklyftor
- 2stcitroner, saft och skal
- ½tskspiskummin
- ½tsksalt
- 2-3mskbladpersilja, finhackad
- 1stgranatäpple
Couscous
- 3dlcouscousgryn
- 3dlgrönsaksbuljong
- 1stvitlöksklyfta, liten
- 1msksmör
- 1mskolivolja
- 1dlbladpersilja, finhackad
- ½dlmynta, finhackad
- 1burk(ar)kikärtor
Så lagar du
1. Dela aubergine på längden. Salta ur genom att strö salt på snittytan och låt stå i cirka 30 minuter. Torka bort saltet och pensla båda sidorna med olivolja.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Baka i ugnen i cirka 1 timme eller tills den helt kollapsat. Lägg samtidigt in vitlöksklyftorna och låt de rostas i cirka 30 minuter – ta ut och låt svalna.
4. Mixa tahini, vitlök, citronskal och spiskummin. Smaka av med citronsaft och salt.
5. Kärna ur granatäpplet.
6. Lägg smör och olivolja i kastrullen. Sätt på plattan och låt fräsa upp. Tillsätt fint hackad vitlök, låt fräsa två minuter.
7. Häll på grönsaksbuljongen och låt den koka upp.
8. Häll couscousgryn i en form, häll på buljongen och rör om. Täck med plastfolie och låt grynen svälla i fem minuter. Använd en gaffel för att röra om och fluffa couscousgrynen. Häll av kikärtorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Blanda ner dem och de hackade örterna i couscousen. Ställ åt sidan.
10. När auberginen är klar, ringla över tahini, strö över bladpersilja och granatäppelkärnor och servera med couscous.