Johannas lättbakade baguetter

Publicerat:
2019-11-27Tillagningstid:
Ingredienser
- 1paketjäst
- 5dlfingervarmt vatten
- 1tsksalt
- 1mskolivolja
- 13-14dlvetemjöl
- olivolja till pensling
- flingsalt
- örter
Så lagar du
1. Smula ner jästen med fingertopparna i en bunke. Tillsätt salt. Häll på lite fingervarmt vatten och rör till en jämn smet. Häll i resten av vattnet och oljan och rör om.
2. Häll i 12 deciliter av vetemjölet och rör om med träskeden till en kladdig men jämn röra utan klimpar. Tillsätt lite mjöl i taget och knåda in det ända tills degen släpper från kanterna - men fortfarande är lite kladdig. Strö på ett sista tunt lager mjöl och lägg på en ren bakduk. Låt degen jäsa i en timme.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Strö ett lager mjöl över bakbordet och tippa ut degen. Mjöla in händerna ordentligt, strö lite mjöl över degen, platta till den och dra ut den till en knubbig, långsmal fyrkant. Skär fyrkanten på längden till tre långsmala bröd. Mjöla händerna igen och vrid varje bröd ett par varv. Lyft över bröden på plåten. Pensla bröden försiktigt med lite olivolja och strö över flingsalt och örter.
5. Grädda bröden i 25 minuter eller tills de fått fin färg. Låt bröden svalna på plåten utan någon bakduk på så får de fin och knaprig yta.
Tips
Bröden får fin skorpa om man ställer in en liten ugnsfast skål med vatten i ugnen medan man gräddar dem.