Jordärtskocka med tryffelmajonnäs och bifftartar

    Publicerat:

    Ingredienser

    4portioner

    • 16st
      jordärtskockor
    • 4kvist(ar)
      färsk timjan
    • 1dl
      ättika 12%
    • 2dl
      socker
    • 3dl
      vatten
    • 1msk
      smör
    • salt

    Så lagar du

    Koka upp ättika socker och vatten. Skala ca hälften av jordärtskockorna och tärna ner don i xa 1x1 cm stora bitar. Lägg dom i den kokande lagen och ställ till sidan genast. Låt svalna.

    Tvätta resten av jordärtskockorna och skär ner dom i bindre bitar. Stek dom i smör, timjan och lite salt. Ställ även dessa till sidan.

    <m>Bifftartar</m>:

    ca 400 g ryggbiff

    grovt salt (ett tips är att smaksätta saltet med t ex stenkyndel. Det ger lite extra karaktär.)

    <m>Gör så här</m>:

    Putsa bort alla senor från ryggbiffen. Hetta upp ett stekjärn ordentligt. Halstra köttet utan något fett hastigt på alla sidor. Lägg köttet på en bädd av grovt salt i ca 30 minuter. Vänd sedan på köttet och låt det ligga ytterliggare 30 minuter. Borsta av allt salt och skär sedan köttet i riktigt tunna skivor.

    <m>Tryffelmajonnäs</m>:

    1 äggula

    1 msk dijonsenap

    2 msk vatten

    1 ½ dl kallpressad rapsolja

    2 tsk tryffelolja

    <m>Gör så här</m>:

    Vispa samman äggula, dijonsenap och vatten. Tillsätt sedan rapsoljan under kraftig vispning, gärna med en stavmixer. Avsluta med tryffeloljan och eventuellt lite salt.

    Bred ut köttet på en tallrik och lägg på lite stekt jordärtskocka, lite picklad jordärtskocka, ett par klickar av tryffelmajonnäsen och garnera med blomsterkrasse och gärna med tunna skivor av rå jordärtskocka.

    Dela det här receptet med dina vänner!