Ingredienser
4portioner
- 16stjordärtskockor
- 4kvist(ar)färsk timjan
- 1dlättika 12%
- 2dlsocker
- 3dlvatten
- 1msksmör
- salt
Så lagar du
Koka upp ättika socker och vatten. Skala ca hälften av jordärtskockorna och tärna ner don i xa 1x1 cm stora bitar. Lägg dom i den kokande lagen och ställ till sidan genast. Låt svalna.
Tvätta resten av jordärtskockorna och skär ner dom i bindre bitar. Stek dom i smör, timjan och lite salt. Ställ även dessa till sidan.
<m>Bifftartar</m>:
ca 400 g ryggbiff
grovt salt (ett tips är att smaksätta saltet med t ex stenkyndel. Det ger lite extra karaktär.)
<m>Gör så här</m>:
Putsa bort alla senor från ryggbiffen. Hetta upp ett stekjärn ordentligt. Halstra köttet utan något fett hastigt på alla sidor. Lägg köttet på en bädd av grovt salt i ca 30 minuter. Vänd sedan på köttet och låt det ligga ytterliggare 30 minuter. Borsta av allt salt och skär sedan köttet i riktigt tunna skivor.
<m>Tryffelmajonnäs</m>:
1 äggula
1 msk dijonsenap
2 msk vatten
1 ½ dl kallpressad rapsolja
2 tsk tryffelolja
<m>Gör så här</m>:
Vispa samman äggula, dijonsenap och vatten. Tillsätt sedan rapsoljan under kraftig vispning, gärna med en stavmixer. Avsluta med tryffeloljan och eventuellt lite salt.
Bred ut köttet på en tallrik och lägg på lite stekt jordärtskocka, lite picklad jordärtskocka, ett par klickar av tryffelmajonnäsen och garnera med blomsterkrasse och gärna med tunna skivor av rå jordärtskocka.