Jordärtskockssoppa
Publicerat:
2015-12-03Tillagningstid:
Gunillas glöggmys: En värmande och len soppa är en bra start på glöggkalaset.
Ingredienser
6 - 8portioner
- 500gjordärtskockor
- 2stpotatisar, medelstora
- 2stvitlöksklyftor
- 1sttärning grönsaksbuljong
- 5dlvatten
- 1½dlvitt vin
- 1½dlgrädde
- 1stcitron (liten), finrivet skal
- 1msksmör
- salt och peppar
- rosépepparkorn
Så lagar du
1. Skala och finhacka vitlöken. Skala jordärtskockor och potatis och dela i mindre bitar.
2. Fräs löken, skockor och potatis i smör i en stor kastrull i ett par minuter. Häll på vatten, buljongtärningen och vin och låt sjuda under lock cirka 10 minuter, tills rotfrukterna är mjuka.
3. Mixa soppan slät med en stavmixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde, finrivet citronskal och smaka av salt och peppar.
4. Servera soppan i små glas eller koppar och toppa med smulade rosépepparkorn.
Dryckestips
Glögg:
Vinfabrikens äppelglögg 11 %
Nr 96037, 79 kronor
Snälleröds ekologiska vitvinsglögg 12,5%
Nr 90574, 75 kronor
Alkoholfritt:
Fentimans Ginger Beer, 0,5%
Nr 1963, 22:50 (27,5 cl)