Jordärtskockssoppa

Publicerat:

Tillagningstid:

Gunillas glöggmys: En värmande och len soppa är en bra start på glöggkalaset.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 500g
    jordärtskockor
  • 2st
    potatisar, medelstora
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1st
    tärning grönsaksbuljong
  • 5dl
    vatten
  • dl
    vitt vin
  • dl
    grädde
  • 1st
    citron (liten), finrivet skal
  • 1msk
    smör
  • salt och peppar
  • rosépepparkorn

Så lagar du

1. Skala och finhacka vitlöken. Skala jordärtskockor och potatis och dela i mindre bitar.

2. Fräs löken, skockor och potatis i smör i en stor kastrull i ett par minuter.  Häll på vatten, buljongtärningen och vin och låt sjuda under lock cirka 10 minuter, tills rotfrukterna är mjuka. 

3. Mixa soppan slät med en stavmixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde, finrivet citronskal och smaka av salt och peppar.


4. Servera soppan i små glas eller koppar och toppa med smulade rosépepparkorn.

Dryckestips

Glögg:
Vinfabrikens äppelglögg 11 %
Nr 96037, 79 kronor

Snälleröds ekologiska vitvinsglögg 12,5%
Nr 90574, 75 kronor

Alkoholfritt:
Fentimans Ginger Beer, 0,5%
Nr 1963, 22:50 (27,5 cl)

Dela det här receptet med dina vänner!