Jordgubbar med citrongrädde, myntasocker och söt-salta pekannötter

Ingredienser
8portioner
Citrongrädde
- 3stekologiska citroner skal och saft
- 2dlsocker
- 3stäggulor
- 100gsmör
- 3dlvispgrädde
- 2literfärska jordgubbar
Karamelliserade pekannötter
- 4dlpekannötter
- 1dlsocker
- ½tskflingsalt
Myntasocker
- 1dlströsocker eller råsocker
- ca 20stmyntablad
Så lagar du
Citrongrädde
Riv skalet av citronerna och pressa saften i en liten kastrull. Tillsätt socker och äggulor.
Värm försiktigt på spisen tills det tjocknar. Det får inte koka, då blir det äggstanning av alltihop.
Ta av från värmen och vispa i smöret i den varma citronkrämen. Sila upp citroncurden i en skål och ställ in i kylen så att den får kallna.
Vispa grädden styv och blanda samman med citroncurden. Servera med jordgubbar, pekannötter och myntasocker.
Karamelliserade pekannötter
Smält sockret i en stekpanna tills det har blivit en gyllene karamell. Tillsätt nötterna och rör runt ordentligt så att karamellen verkligen täcker nötterna. Tillsätt salt.
Lägg upp på ett bakplåtspapper och låt kallna helt. Krossa eller hacka grovt.
Myntasocker
- Mortla eller krossa sockret tillsammans med myntan.
Sätt samman rätten så här:
- Lägg en generös klick citrongrädde i en djup skål eller tallrik. Stick ner jordgubbar, häll på kanderade pekannötter och toppa med lite myntasocker.