Jovans Balkanpaj

Publicerat:
2021-03-26Tillagningstid:
Jovan Radomir bjuder på ett favoritrecept gibanica – fetaostpaj på filodeg.
Ingredienser
4 - 6portioner
- ca 500gfilodeg
Fyllning
- ca 500gfetaost eller vitost som säljs i plåtburk
- 2dlyoghurt (turkisk eller vanlig)
- 2dlkolsyrat mineralvatten
- 5ägg
- 1dlrapsolja/solrosolja
- salt
Så lagar du
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Knäck äggen i en bunke och vispa lätt. Smula ner fetaosten. Lägg i resterande ingredienser och blanda ihop.
- Lägg två filodegsark i botten av en ugnsform. Ta sedan ett filodegsark och skrynkla ihop det försiktigt med handen. Doppa arket i bunken med fyllningen, skaka av lite av smeten och lägg det i ugnsformen. Upprepa tills hela formen är fylld med skrynkliga och smetiga filodegsark.
- Avsluta med två hela ark på toppen. Pensla toppen med ev. överbliven ostmassa (eller med creme fraiche).
- Grädda i mitten av ugnen ca 35–40 minuter eller tills pajen har fått en gyllenbrun yta.