Judisk kycklingsoppa med matzobollar

Publicerat:
2019-11-05Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1kyckling, stor
- 2gula lökar, skalade och skurna i kvartar
- 2morötter, halverade
- 2blekselleristjälkar, skurna i halvor
- 1knippa(or)bladpersilja
- 1 litenknippa(or)timjan, färsk
- ½kruk(or)dill, färsk
- ½vitlökshuvud
- 1msksalt
- 1tsksvartpeppar
Garnityr
- 2morötter, finhackad
- 2selleristjälkar, finhackad
- 2mskdill, finhackad
- 2mskbladpersilja, finhackad
Matzobollar
- 4stägg
- ca 2½dlvatten
- ca 2½dlmatzomjöl
Så lagar du
1. Lägg kyckling, lök, morötter, selleri och hela örter i en stor kastrull. Fyll på med vatten så det täcker och koka upp. Låt koka i cirka 1 timme. Ta ur kycklingen och låt svalna något. Lägg brösten och annat fint kött åt sidan. Lägg tillbaka kycklingskrovet i grytan och koka i ytterligare 3 timmar eller tills du har en angenäm, fyllig smak.
2. Gör under tiden Matzobollarna.
3. Knäck äggen i skål och vispa ihop. Häll i en tunn stråle vatten och räkna till fyra. Vispa samman. Tillsätt lite matzomjöl i taget och arbeta ihop tills du har en formbar deg som är fuktig men ganska fast. Forma till bollar.
4. Sila soppan och skumma den eller låt den svalna helt och ta bort kycklingfettet som bildats på ytan.
5. Hetta upp kycklingbuljongen och tillsätt tärnad morot, selleri, dill och persilja. Riv kycklingbitarna och lägg i buljongen. Lägg i matzobollarna och låt dem sjuda i soppan tills de flyter upp till ytan. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera gärna med lite finhackad persilja på toppen.