Julbrownies med kardemummatryffel

Publicerat:
2012-12-19Tillagningstid:
Ingredienser
15 - 20portioner
- 250gmörk choklad, hackad
- 250gmjukt smör
- 2dlströsocker
- 1dlljus sirap
- 1stvaniljstång, delad och urskrapad
- 125gvetemjöl (cirka 2 ½ dl)
- ½tsksalt
- ½dlkakao
- 1tskkardemumma, mortlad
- 3stägg
- 2dlchokladöverdragna skumgodisar
Kaffe- och kardemummatryffel
- 1dlvispgrädde
- ½dlstarkt kaffe
- 1tskkardemummakärnor, mortlade
- 200gmörk choklad, hackad
- 25gmjukt smör
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen i mikro eller vattenbad, låt svalna något.
2. Vispa smör, socker, sirap och innehållet från vaniljstången några minuter.
3. Blanda de torra ingredienserna, sikta ner i smörblandningen, rör om.
4. Rör ner äggen, ett i taget och blanda ner choklad. Häll i bakpappersklädd, liten långpanna cirka 25x30 cm. Tryck försiktigt i godiset.
5. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara ganska lös/kladdig inuti när den är färdig.
6. Låt svalna helt, ställ den gärna kallt en stund.
7. Gör kardemummatryffel: Koka upp grädde, kaffe och kardemumma, dra kastrullen från plattan och tillsätt choklad och smör. Rör till en slät kräm.
8. Häll tryffel över kakan, toppa med mortlade julkryddor eller strössel.
9. Låt svalna och ställ kallt. Skär i bitar. Servera med rårörda bär eller exotisk frukt. Sorbet, glass eller lättvispad grädde är också gott till.