Juliens räksoppa

Publicerat:
2013-11-15Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 500gishavsräkor, skalet
- 1ststor gul lök
- 1bit(ar)rotselleri alt. fänkål (ca 100 g)
- 1ststor morot
- ½dlkonjak
- 2 ½dltorrt vitt vin
- 2 ½dlgrädde
- 2 ½dlfiskbuljong
- 2msktomatpuré
- 1nypa(or)cayennepeppar
- olivolja
Så lagar du
1. Rosta räkskalen i rykande het olivolja.
2. Tillsätt tomatpurén och flambera med konjak (OBS! Ej under fläkten).
3. Tillsätt alla grönsakerna, finhackade, och stek dem med skal i 2–3 minuter.
4. Häll på vinet, buljongen och grädden. Koka ca 20 minuter (kokar du för länge är det risk att soppan blir besk, kokar du för kort tid hinner inte räksmaken föras över från skal till buljongen).
5. Sila av räkskal och grönsaker, pressa ut så mycket ”saft” som möjligt. Nu är soppan nästan färdig – koka ytterligare 5–10 minuter.
6. Smaka av innan servering: En nypa cayennepeppar för hettan om så önskas, salt om så behövs, lite grädde om mildring krävs. Det som aldrig blir fel är lite pressad citron och en skvätt konjak.
7. Klart att njuta med några oskalade räkor på toppen.