Juliga cupcakes

Publicerat:
2023-11-25Tillagningstid:
Tina Nordström fixar supersmarriga och juliga cupcakes, dekorerade som snögubbar och granar.
Ingredienser
10 - 12portioner
Krämiga chokladmuffins
- 250gmörk choklad
- 250gsmör
- 4dlflorsocker
- 2dlvetemjöl
- 4hela ägg
- 1dljordnötter
Kolatopping
- 1dlströsocker
- 1dlvispgrädde
- 200gmörk choklad
- 1nypa(or)havssalt
Grön frosting
- 300gcream cheese
- 4,5dlvispgrädde
- 3dlflorsocker
- 1krmsalt
- grön färg
- glassvåfflor
Citronfrosting
- 150gmjukt smör
- 180gflorsocker (ca 3 dl)
- 300gcream cheese
- 1citron, saft och zest
Citronglasyr
- 2dlflorsocker
- 2-3tskcitronsaft
Så lagar du
Krämiga chokladmuffins
- Sätt ugnen på varmluft 160°.
- Smält choklad, smör och florsocker i en bunke över varmt vattenbad, låt smeten svalna lite.
- Sikta försiktigt ner mjölet och rör/vispa ner äggen – blanda smeten slät.
- Häll upp i smorda muffinsformar och baka av ”krämiga” i ca 7-8 minuter, låt svalna på galler.
- Häll över kolasåsen och finhackade jordnötter.
Kolatopping
- Hacka över chokladen fint och lägg i en bunke.
- Smält socker till en mörk karamell i en gryta, slå på grädden och koka upp någon minut så sockret smälter ut, tillsätt salt. Låt svalna någon minut och häll över kolagrädden på chokladen, rör till en slät kräm.
- Bred ut eller klicka lite kräm på varje muffins.
Grön frosting
- Vispa allt till krämig spritsbar konsistens.
- Färga med grön karamellfärg.
Citronfrosting
- Vispa smör och socker mjukt.
- Tillsätt cream cheese och citronsaft.
Citronglasyr
- Rör ihop florsocker och citronsaft.
Tips
Snögubbecupcakes görs av muffins täckta med citronglasyr, som dekoreras med ögon, näsa och mun.
Den gröna frostingen spritsas på en glassvåffla, som sätts fast på en muffin. Det blir en fin grancupcake!
I programmet använder Tina även chokladsmeten till att göra en liten tårta, med kolasås, hackade jordnötter och karamelliserade rispuffar.