Julkaka på två sätt

Publicerat:
2015-12-02Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
Julkompott
- 650gblandad torkad frukt
- 1dlvalnötter, grovhackade
- ½literportvin
- 1dlrom
- ½litervatten
- 2stkanelstång
- 1stapelsin
Ekologisk julkaka
- 100gsmör, ekologiskt
- 250gströsocker, ekologiskt
- 60gägg, ekologiska
- 100gäggula, ekologiska
- 190gvetemjöl, ekologiskt
- 100gmjölk
- 10gbakpulver
- 1stvaniljstång
- 3mskskorpsmulor
Brietårta
- 1stbrieost, hel
Så lagar du
Torkad fruktkompott
1. Slå ihop samtliga ingredienser och koka till krämig kompott. Använd helst vitt portvin, med rött går också bra. 1 sats kompott räcker till en kaka.
Ekologisk julkaka med torkad frukt
1. Smält smöret i mjölken tillsammans med fröna från vaniljstången. Vispa äggula, hela ägg och strösocker luftigt.
2. Blanda vetemjölet och bakpulvret, sikta i blandningen i äggblandningen och vänd sist in det avsvalnade vanilj/smör/mjölkkoket.
3. Häll upp i väl smörad och bröad (skorpsmulorna) form. Baka i 200 C i ca 20- 25 minuter, prova med sticka.
4. Dela kaka på mitten och fyll med kompott. Lägg ihop och låt stå och dra i 30 minuter. Pudra med florsocker och servera med lättvispad grädde.
Brietårta med torkad fruktkompott
1. Brietårta delas på mitten till två hjul. En sats kompott finhackas och breds ut över ena hjulet och locket läggs på.
2. Vik in i plastfilm och lägg i press i kyl i minst 2 timmar.