Julkulor på My Feldts vis

Publicerat:
2021-12-01My Feldt utmanade deltagarna i Bäst i köket att pynta en gran med julkulor gjorda i choklad. Här är receptet som deltagarna fick.
Ingredienser
6portioner
- vodka
- 500gkakaofett
- naturliga livsmedelsfärger
- ca 500gchoklad
Tillbehör
- hårda, runda chokladformar, ca 75 mm
- bomull
- tvättsvamp
- metallgrillspett eller liknande för att bränna hål till hänget
- hängen från julkulor
Så lagar du
- Putsa formarna. Häll vodka på en bomullstuss och gnugga rent formen, putsa sedan med en torr bomullstuss.
- Smält kakaofett, temperaturen får inte överstiga 40 grader. Dela upp fettet i olika skålar för att kunna färga med flera olika färger. Ha i ganska mycket färg. (Röd ger bäst täckning.)
- Använd tvättsvampen för att dutta ut färgen i formarna. Låt färgen stelna lite innan du lägger på en annan färg. För att förstärka färgen, applicera bara en färg i taget, inte utblandad.
- Temperera choklad, vilken färg som helst går bra men tänk på att detta blir ”bakgrunden” till färgen. Att temperera choklad betyder att man får kakaosmöret i chokladen att kristallisera sig på ett kontrollerat sätt. Chokladen smältes i tre faser med olika temperaturer efter varandra. Läs mer på internet om du är osäker på hur man gör.
- Fyll upp formarna med choklad och låt stå i 1 minut så att chokladen fastnar på väggarna. För att se hur tjockt det har blivit, vinkla lite på formarna. Skalet behöver vara ganska tjockt för att kulorna ska hålla.
- Häll av chokladen så det bara är skalet kvar i formen. Skrapa kanterna noggrant så att de blir raka.
- Ställ in formarna i kylen tills de lossnar från formarna.
- Ta ur skalen och värm en stekspade med brännare. Smält kanten på en sida av kulan och sätt ihop dom. Låt stelna!
- Värm ett grillspett och tryck ner i kulan för att fästa hänget.