Julkulor på My Feldts vis

Julkulor på My Feldts vis

Publicerat:

My Feldt utmanade deltagarna i Bäst i köket att pynta en gran med julkulor gjorda i choklad. Här är receptet som deltagarna fick.

Ingredienser

6portioner

  • vodka
  • 500g
    kakaofett
  • naturliga livsmedelsfärger
  • ca 500g
    choklad

Tillbehör

  • hårda, runda chokladformar, ca 75 mm
  • bomull
  • tvättsvamp
  • metallgrillspett eller liknande för att bränna hål till hänget
  • hängen från julkulor

Så lagar du

  1. Putsa formarna. Häll vodka på en bomullstuss och gnugga rent formen, putsa sedan med en torr bomullstuss.
  2. Smält kakaofett, temperaturen får inte överstiga 40 grader. Dela upp fettet i olika skålar för att kunna färga med flera olika färger. Ha i ganska mycket färg. (Röd ger bäst täckning.)
  3. Använd tvättsvampen för att dutta ut färgen i formarna. Låt färgen stelna lite innan du lägger på en annan färg. För att förstärka färgen, applicera bara en färg i taget, inte utblandad.
  4. Temperera choklad, vilken färg som helst går bra men tänk på att detta blir ”bakgrunden” till färgen. Att temperera choklad betyder att man får kakaosmöret i chokladen att kristallisera sig på ett kontrollerat sätt. Chokladen smältes i tre faser med olika temperaturer efter varandra. Läs mer på internet om du är osäker på hur man gör.
  5. Fyll upp formarna med choklad och låt stå i 1 minut så att chokladen fastnar på väggarna. För att se hur tjockt det har blivit, vinkla lite på formarna. Skalet behöver vara ganska tjockt för att kulorna ska hålla.
  6. Häll av chokladen så det bara är skalet kvar i formen. Skrapa kanterna noggrant så att de blir raka.
  7. Ställ in formarna i kylen tills de lossnar från formarna.
  8. Ta ur skalen och värm en stekspade med brännare. Smält kanten på en sida av kulan och sätt ihop dom. Låt stelna!
  9. Värm ett grillspett och tryck ner i kulan för att fästa hänget.

Dela det här receptet med dina vänner!