Julskinka Buon Natale

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
15portioner
- 1stsockersaltad julskinka på cirka 3 kg
- 1stvitlök
- 1kruk(or)färsk rosmarin
- 1stflaska enkelt torrt vitt vin
- 5dlvatten
- svartpeppar
- Extra jungfruolja
Så lagar du
Blanda vin och vatten och låt skinkan stå över natten. Syran i vinet hjälper till att reducera salthalten i skinkan, vilket är viktigt när skinkan ska bakas i ugnen. Gör små "fickor" i skinkan med en spetsig kniv och späcka skinkan runt om med hela vitlöksklyftor, rosmarin och salvia. Krydda hela skinkan med nymald svartpeppar.
Gnid in skinkan med olivolja och klappa in resterande färska kryddor, som finhackats. Slå in skinkan i folie och baka i ugn på 160 grader cirka 50 minuter per kilo.
När en halv timma återstår: ta bort folien och höj värmen i ugnen till 225 grader. Låt skinkan svalna och använd den sedan precis som en vanlig svensk julskinka. Eller servera den i tunna skivor till ett glas mousserande vin före maten!