Glöggdoftande julstek på kalv

Ingredienser
4portioner
Kalvstek
- 1sturbenad kalvstek, ca 1 1/2 kg
- 3dlglögg
- 10sthela nejlikor
- 3stlagerblad
- 2tskmalen pomerans skal
- smör och olja att steka i
- salt och nymalen vitpeppar
Mandelpotatispuré
- 800gmandelpotatis
- 2dlmjölk
- 50gsmör
- 100gVästerbottensost
- salt och nymalen vitpeppar
Gräddsås
- 1msksmör
- 1mskmjöl
- 4dlgräddmjölk (3 dl mjölk samt 1 dl grädde)
- 2dlkalvfond
- 1msksoja
- 1mskrödvinbärsgelé
Så lagar du
Kalvsteken:
1. Bind upp kalvsteken med steksnöre. Lägg steken samt kryddor och glögg i en plastpåse i kylen över natten. Minst i 8 timmar.
2. Sätt ugnen på 150 grader.
3. Ta ut steken ur marinaden och torka bort överflödig glögg med hushållspapper. Salta och peppra.
4. Lägg steken i en stekpanna och bryn köttet tills dess att köttet blir gyllenbrunt på kanterna.
5. Lägg steken i en ugnssäker form och placera den i nedre delen av ugnen i ca två timmar, eller tills innertemperaturen är 65-70 grader.
6. Låt steken vila i ca 10 minuter. Ta bort snöret och skär upp steken i tunna skivor.
7. Smaka av med salt nymalen vitpeppar
Mandelpotatispuré:
1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Koka till dess att den är mjuk.
2. Värm upp mjölk och smör.
3. Vispa mandelpotatisen med en elvisp, häll i den varma mjölk/gräddblandningen i potatisen.
4. Vänd ner Västerbottenosten.
5. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Gräddsås:
1. Värm upp gräddmjölken
2. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet låt koka ihop. Späd med gräddmjölken.
3. Vispa till en slät sås, späd med kalvfonden.
4. Smaksätt med gelé, soja samt salt och nymalen vitpeppar.
5. Låt småkoka i ca 5 minuter innan den serveras
Upplägg av varmrätt:
1. Lägg steken på en skärbräda, och skiva upp.
2. Servera puré samt sås i skålar, låt gästerna ta själva.
3. Man kan med för del servera kokta grönsaker till.