Kaffemarinerad nötburgare med rösti, ungsbakad tomat, sockerärtor och vildsvinsbacon

Kaffemarinerad nötburgare med rösti, ungsbakad, tomat, sockerärtor och vildsvinsbacon.

Ingredienser

4portioner

Burgare

  • 500g
    nötfärs, innanlår eller högrev från långsamtvuxna gräsätare
  • salt och svartpeppar

Marinad

  • 2msk
    kaffe
  • 1msk
    malet kaffe
  • 1msk
    kakao
  • 1msk
    balsamvinäger
  • 1msk
    rapsolja
  • 1msk
    honung
  • 1tsk
    kummin
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1/2tsk
    salt

Sås

  • 3msk
    smör
  • 1st
    lök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1tsk
    nymald svartpeppar och vitpeppar
  • 1tsk
    provencalsk kryddblandning
  • 4dl
    rödvin
  • 1msk
    honung
  • 1msk
    rörsocker
  • 1msk
    soja
  • 1/2liter
    reducerad buljong höns/oxbuljong
  • 1msk
    smörredningsklump, beurre manié

Rösti

  • 400g
    kall förkokt potatis med skal, av mjölig sort
  • 2msk
    smör
  • 1tsk
    rapsolja

Ugnstorkade tomater och garnityr

  • 100g
    tunnskivad vildsvinsbacon
  • 100g
    sockerärtor
  • 1ark
    körsbärstomater
  • 1/2dl
    skirat smör
  • 2msk
    rapsolja
  • salt och svartpepparkvarn

Så lagar du

Marinad och burgare:
1. Blanda alla ingredienser till marianden och smaka av
2. Mal färsen, tillsätt salt och peppar och forma burgarna
3. Lägg burgarna i marinaden och låt stå tills det är dags att steka dem
4. Stek burgarna i het panna med smör strax innan servering

Sås:
1. Bryn lök, vitlök, peppar och örtkryddor med smör
2. Häll i vinet och reducera till hälften
3. Tillsätt fond, honung, rörsocker och soja och reducera ytterligare
4. Sila såsen och smaka av. Tillsätt eventuellt rödvinsvinänger om mer syra önskas
5. Red såsen till önskad tjocklek och montera med en klick smör innan servering

Rösti:
1. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja (smöret får ej bli brunt)
2. Skala och riv potatisen grovt i pannan och krydda med vitpeppar och lite salt
3. Forma hjärtan eller ha den som sammanhängande kaka. Obs! potatisformen ska inte vara tjockare än 1 cm
4. Sänk värmen och steka cirka 12-15 minuter på svag värme
5. Vänd potatisen och steka cirka 10 minuter till

Ugnstorkade tomater och garnityr:
1. Pensla körsbärstomater med rapsolja, salta och peppra. Kör in i ugnen i 4 timmar på 100 grader.
2. Riv vildsvinsbacon i smala strimlor och fritera dem krispiga i rapsolja i 170 grader.
3. Blanchera sockerärtor, slunga dem i skirat smör, salta och peppra samt dela dem i två delar på diagonalen.

Uppläggning huvudrätt:
Lägg en lagom såsspegel på en varm tallrik. Placera nötburgaren centralt och och garnera med bacon och sockerärtor. Arrangera rösti och tomaterna vid sidan av.

Dela det här receptet med dina vänner!