Kaffemarinerad nötburgare med rösti, ungsbakad tomat, sockerärtor och vildsvinsbacon

Publicerat:
2013-10-25Ingredienser
4portioner
Burgare
- 500gnötfärs, innanlår eller högrev från långsamtvuxna gräsätare
- salt och svartpeppar
Marinad
- 2mskkaffe
- 1mskmalet kaffe
- 1mskkakao
- 1mskbalsamvinäger
- 1mskrapsolja
- 1mskhonung
- 1tskkummin
- 1tsksvartpeppar
- 1/2tsksalt
Sås
- 3msksmör
- 1stlök
- 1stvitlöksklyfta
- 1tsknymald svartpeppar och vitpeppar
- 1tskprovencalsk kryddblandning
- 4dlrödvin
- 1mskhonung
- 1mskrörsocker
- 1msksoja
- 1/2literreducerad buljong höns/oxbuljong
- 1msksmörredningsklump, beurre manié
Rösti
- 400gkall förkokt potatis med skal, av mjölig sort
- 2msksmör
- 1tskrapsolja
Ugnstorkade tomater och garnityr
- 100gtunnskivad vildsvinsbacon
- 100gsockerärtor
- 1arkkörsbärstomater
- 1/2dlskirat smör
- 2mskrapsolja
- salt och svartpepparkvarn
Så lagar du
Marinad och burgare:
1. Blanda alla ingredienser till marianden och smaka av
2. Mal färsen, tillsätt salt och peppar och forma burgarna
3. Lägg burgarna i marinaden och låt stå tills det är dags att steka dem
4. Stek burgarna i het panna med smör strax innan servering
Sås:
1. Bryn lök, vitlök, peppar och örtkryddor med smör
2. Häll i vinet och reducera till hälften
3. Tillsätt fond, honung, rörsocker och soja och reducera ytterligare
4. Sila såsen och smaka av. Tillsätt eventuellt rödvinsvinänger om mer syra önskas
5. Red såsen till önskad tjocklek och montera med en klick smör innan servering
Rösti:
1. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja (smöret får ej bli brunt)
2. Skala och riv potatisen grovt i pannan och krydda med vitpeppar och lite salt
3. Forma hjärtan eller ha den som sammanhängande kaka. Obs! potatisformen ska inte vara tjockare än 1 cm
4. Sänk värmen och steka cirka 12-15 minuter på svag värme
5. Vänd potatisen och steka cirka 10 minuter till
Ugnstorkade tomater och garnityr:
1. Pensla körsbärstomater med rapsolja, salta och peppra. Kör in i ugnen i 4 timmar på 100 grader.
2. Riv vildsvinsbacon i smala strimlor och fritera dem krispiga i rapsolja i 170 grader.
3. Blanchera sockerärtor, slunga dem i skirat smör, salta och peppra samt dela dem i två delar på diagonalen.
Uppläggning huvudrätt:
Lägg en lagom såsspegel på en varm tallrik. Placera nötburgaren centralt och och garnera med bacon och sockerärtor. Arrangera rösti och tomaterna vid sidan av.