Ingredienser
4portioner
- 1stvitkålshuvud
- 2mskljus sirap
- 400gblandfärs
- 2stägg
- 1dlkokt rundkornigt ris
- 1dlmjölk
- 1tskmald kryddpeppar
- 1mskkalvfond
- 2msksmör
- 2dlvatten
- 2dlfrysta lingon
- 4msksocker
- 2mskgrovhackad kruspersilja
Salt och nymalen vitpeppar
- 1stgul lök
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Stick en stor gaffel eller stekgaffel i roten på kålhuvudet och sänk ned i kokande vatten så att det går enkelt att lyfta upp huvudet, lossa bladen efter hand de är färdiga, detta tar ca 15 minuter, och lägg dem på en kökshandduk.
3. Skala och hacka löken, fräs den i 1 msk smör utan att den tar färg.
4. Blanda färsen med ägg, mjölk, ris och den stekta löken. Smaka av med salt och vitpeppar.
5. Lägg ut bladen och fördela färsen jämt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn dem sedan i en stekpanna med smör, lägg i en ugnsform.
6. Häll i 2 dl vatten, 1 msk kalvfond samt kryddpepparn och koka ur stekpannan.
7. Häll över sirap och stekskyn och sätt in i ugn på 175 grader i ca 30 minuter.
8. Rör ut lingonen med sockret tills sockret löser sig. Spara lite lingon till garnering.
Upplägg:
Ställ fram kåldolmar och garnera med frysta lingon och hackad persilja, servera rårörda lingon bredvid samt koktpotatis.