Kålpudding på italienskt manér med gräddsås

Ingredienser
6portioner
- 1ststort savoykålshuvud
- 600glammfärs
- 1stgul lök
- 1stvitlöksklyfta
- 1 ½dlvispgrädde
- 2mskkoncentrerad kalvfond
- 3mskpanko
- ½dlkallt vatten
- ½dlfinriven parmesan
- salt och svartpeppar
Gräddsås
- 2msksmör
- ½sttärnat rött äpple
- ½sttärnad gul lök
- 2dlkalvfond (ev också spad från kålpuddingen)
- 2dlgrädde
- 1mskmaizena
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Pudding
1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta bort de yttersta bladen från kålhuvudet. Lossa sedan 6 blad och försök att hålla dem hela. Lägg gärna i kallt vatten. Dela sedan kålhuvudet och skär bort roten. Skär i strimlor eller tärningar.
2. Fräs lite kål i taget i smör i en panna. Krydda med salt. Stek tills kålen mjuknat och fått färg och ställ åt sidan.
3. Lägg färsen i en bunke. Finriv lök och vitlök och tillsätt den i färsen. Blanda ner grädde, kalvfond, panko, vatten, parmesanost, peppar och salt. Rör om till en lös smet.
4. Lägg dina hela blad i en ugnsfast form. Varva färs och kål i kålbladen. Toppa med kål. Grädda kålpuddningen i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter.
Gräddsås
1. Smält smör i en kastrull. Stek lök och äppeltärningar tills de är mjuka.
2. Tillsätt kalvfonden (utspädd enligt anvisningar på flaskan). Låt sjuda tills fonden är reducerad till hälften.
3. Tillsätt grädde och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen.
4. Lös upp maizena i lite kallt vatten och vispa ner den i såsen. Värm tills såsen tjocknat.
Servering
1. Servera din kålpudding med gräddsås, små fina, nykokta potatisar, små fina ärtor och rårörda lingon för den som vill.