Kålpudding på italienskt manér med gräddsås

Kålpudding på italienskt manér med gräddsås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

6portioner

  • 1st
    stort savoykålshuvud
  • 600g
    lammfärs
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1 ½dl
    vispgrädde
  • 2msk
    koncentrerad kalvfond
  • 3msk
    panko
  • ½dl
    kallt vatten
  • ½dl
    finriven parmesan
  • salt och svartpeppar

Gräddsås

  • 2msk
    smör
  • ½st
    tärnat rött äpple
  • ½st
    tärnad gul lök
  • 2dl
    kalvfond (ev också spad från kålpuddingen)
  • 2dl
    grädde
  • 1msk
    maizena
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Pudding

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta bort de yttersta bladen från kålhuvudet. Lossa sedan 6 blad och försök att hålla dem hela. Lägg gärna i kallt vatten. Dela sedan kålhuvudet och skär bort roten. Skär i strimlor eller tärningar.

2. Fräs lite kål i taget i smör i en panna. Krydda med salt. Stek tills kålen mjuknat och fått färg och ställ åt sidan.

3. Lägg färsen i en bunke. Finriv lök och vitlök och tillsätt den i färsen. Blanda ner grädde, kalvfond, panko, vatten, parmesanost, peppar  och salt. Rör om till en lös smet.

4. Lägg dina hela blad i en ugnsfast form. Varva färs och kål i kålbladen. Toppa med kål. Grädda kålpuddningen i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter.

Gräddsås

1. Smält smör i en kastrull. Stek lök och äppeltärningar tills de är mjuka.

2. Tillsätt kalvfonden (utspädd enligt anvisningar på flaskan). Låt sjuda tills fonden är reducerad till hälften.

3. Tillsätt grädde och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen.

4. Lös upp maizena i lite kallt vatten och vispa ner den i såsen. Värm tills såsen tjocknat.

Servering

1. Servera din kålpudding med gräddsås, små fina, nykokta potatisar, små fina ärtor och rårörda lingon för den som vill.

Dela det här receptet med dina vänner!