Ingredienser
4portioner
- 4stkålrabbi
- 4stpotatisar
- 2stschalottenlök
- 2dlriven ost
- 2-3klyfta(or)vitlök
- vatten
- smör och olja
- salt och peppar
- 600grökt skinka
Bechamelsås
- 2msksmör
- 2mskmjöl
- 4dlmjölk
- salt
Så lagar du
Skala kålrabbin med skalkniv och skär den i skivor. Skala och skiva även potatisarna. Hacka löken och finhacka vitlöken och stek dem tillsammans med kålrabbi och potatis i smör och olja i en stekpanna. Salta och peppra. Kålrabbin och potatisen ska få en fin gyllene färg. Om det blir trångt i pannan kan man steka i omgångar. När grönsakerna fått färg slås vinet och/eller vattnet på så att det täcker grönsakerna. Låt koka i ca 10 min. Slå av vätskan och häll grönsakerna i en ugnsfast form.
Smält smöret till bechamelen i en kastrull. För en lite nötigare smak låter man smöret brynas en aning innan mjölet vispas ner. Använd en vanlig spiralvisp. Häll på mjölken och sänk temperaturen på spisen. Låt såsen tjockna under omrörning. Smaka av med lite salt.
Bred den färdiga bechamelsåsen över grönsakerna. Toppa med riven ost – gärna lagrad för mer smak. Grädda gratängen i ugnen på 180-200 grader i ca 15 min. För att ge gratängen fin färg kan man avsluta med endast övervärme.
Gratängen serveras med kall skivad rökt skinka.