Kålrotskyss

Kålrotskyss

Ingredienser

4portioner

Panerad kålrot

  • 600 g
    färsk kålrot
  • 2st
    ägg
  • 1dl
    mjöl
  • 2dl
    ströbröd
  • 4 msk
    smör
  • salt och nymalen vitpeppar

Dragonsmör

  • 120g
    rumstempererat smör
  • 1msk
    färsk dragon
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1msk
    citronsaft
  • salt

Hasselbackspotatis

  • 800 g
    potatis, jämnstora
  • 3msk
    smält smör
  • 1dl
    ströbröd
  • salt

Scharlottenlöksvinägrett

  • 2st
    hackade schalottenlökar
  • 1msk
    hackad färsk kruspersilja
  • 1msk
    hackad färsk dragon
  • 2msk
    rödvinsvinäger
  • ½dl
    olivolja
  • salt och nymalen vitpeppar
  • sallad efter smak

Så lagar du

Panerad kålrot:

1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

2. Ansa och skiva kålroten i 1 cm tjocka skivor, låt koka mjuk i vattnet ca 10 minuter.

3. Ta upp och låt svalna.

4. Panera sedan kålroten i följande ordning, mjöl, ägg samt ströbröd.

5. Stek sedan gyllenbryn i smör i en stekpanna.

Dragonsmör:

1. Finhacka vitlöken samt dragonen, vispa ihop alltsammans med citronsaft och smaka av med salt.

2. Dela upp i fyra lika delar.

Hasselbackspotatis:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala potatisen, skär potatisen i tunna skivor genom att lägga potatisen i en träslev, då kan man skära utan att riskera att dela på potatisen.

3. Lägg potatisarna med den skivade sidan upp i en ugnssäker form, pensla med smör.

4. Ställ in i ugn ca 25 minuter.

5. Ta ut och pensla med mera smör, salta och strö över ströbröd.

6. Ställ in i ugn ca 20 minuter eller tills dom är mjuka.

Scharlottenlöksvinägrett:

Blanda allt och smaka av med salt och vitpeppar, blanda upp med salladen.

Upplägg:

Placera sallad i mitten av tallriken sedan kålroten och smöret ovan på, servera potatisen bredvid.

Dela det här receptet med dina vänner!