Kålrotslåda - Lanttulaatikko

Publicerat:
2016-02-23På det finska julbordet är kålrotslåda en given klassiker, men det är en rätt som likväl skulle kunna ätas året om. En ungsgratinerad kålrotslåda är mild med smakrik.
Ingredienser
- 1½literkålrotskuber
- 50gsmör
- 1dlströbröd
- ½dlsirap
- 1ägg
- 1dlgrädde
- salt
- peppar
- muskotnöt
Så lagar du
1. Skala kålroten och skär den i små kuber.
2. Koka kuberna i vatten tills de är alldeles mjuka.
3. Häll av vattnet och mosa kolråtskuberna med en elvisp. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa tills du har en fin, jämn och fluffig puré.
4. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
5. Häll i en smord ugnsform, dekorera ytan med en kniv och strö över lite ströbröd.
6. Grädda i 200 graders ugn i ca 1 timme.