Kalvbräss på kronärtskocksbotten

Kalvbräss på kronärtskocksbotten

Ingredienser

4portioner

  • 4
    kronärtskockor
  • 2
    lagerblad
  • salt
  • 600g
    kalvbräss
  • 1dl
    vetemjöl
  • salt och peppar
  • 3
    vitlöksklyftor
  • 1ark
    cocktailtomater
  • 6
    sardellfiléer
  • 0,5
    citron
  • olivolja och smör till stekning

Så lagar du

Bryt bort skaftet och skär bort toppen samt de yttre bladen på skockorna. Koka kronärtskockorna i saltat vatten med två lagerblad i ca 10-15 minuter. Känn med en provsticka att de är genomkokta. Ta upp dem och rensa bort skägget. Skär kanterna så att du får fram en fin botten.

Lägg brässen i kokande saltat vatten. Plocka upp den efter två minuter och spola i kallt vatten. När brässen svalnat är det lättare att pilla och skära bort hinnorna.

Häll mjölet på ett fat och smaksätt med salt och peppar. Vänd brässen i mjölblandningen och stek sedan i smör. Stek brässen gyllenbrun på medelvärme ca 3 minuter på varje sida. Lägg upp brässen på hushållspapper så att överflödigt fett rinner av.

Skala vitlöken och krossa klyftorna. Bryn vitlöken i olivolja. Dela tomaterna och vänd ner halvorna i pannan tillsammans med sardellerna. Låt puttra några minuter så att tomaterna släpper vätskan, och det hela får en såsig konsistens. Häll i lite mer olivolja och saft från en halv citron. Smaksätt med salt och peppar.

Servering:

Lägg en kronärtskocksbotten på varje tallrik. Lägg brässen ovanpå och toppa med den varma tomatvinägretten.

Dela det här receptet med dina vänner!