Kalvdans

Publicerat:
2020-12-15Tillagningstid:
I Tornedalen har kalvdans varit en populär efterätt men idag är den mer bortglömd då man har svårare att få tag i just råmjölk från kor. Men den går utmärkt att göra med mjölkpulver och få till den nästa lika bra som med råmjölk. Receptet är skapat av Henry Huuva.
Ingredienser
4portioner
- 7dlmjölk, 3 % fett
- 2½dlmjölkpulver
- 2ägg
- 2krmsalt
- 1msksocker
- 1tskmalen kanel
Till servering
- sylt eller färska bär
- vispad grädde
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa ut mjölkpulvret i mjölken i en bunke och vispa ner ägg, salt, socker och kryddor.
3. Häll blandningen i en ugnsfast form på ca 1,5 liter ex. en avlång brödform eller sockerkaksform. Lägg formen i en långpanna fylld med vatten.
4. Sätt in långpannan i ugnen och grädda kalvdansen i ca 50 minuter. Kalvdansen ska stelna likt äggstanning i konsistensen.
5. Ta ut kalvdansen och låt den svalna något.
6. Servera kalvdansen ljummen med sylt, färska bär och ev. vispad grädde.