Ingredienser
10portioner
- 1,5kgkalvstek
- salt och peppar
- 2stlångpepparkorn
- olja att steka i
- färsk rosmarin och timjan
- 1stbutternutpumpa
- 8-10stmedelstora potatisar
Så lagar du
Sätt ugnen på 150 grader.
Krossa långpepparen i mortel. Salta och peppra steken med långpepparen, krydda eventuellt med lite rosmarin. Bryn steken i en panna med lite olja så den får fin färg. Lägg i en ugnsfast form och sätt en köttermometer i mitten av steken. Sätt mitt i ugnen.
Tumregel för ugnstid: En timma per kilo stek. Måltemperaturen för steken är 63 grader, det ger en fin, rosa färg på köttet. Låt steken vila på en sval tallrik innan den serveras.
Kärna ur pumpan men låt skalet vara kvar. Skär potatisen och pumpan i lika stora bitar, lägg bitarna i en ugnsfast form. Salta, peppra och häll på olivolja. Lägg på färsk timjan och rosmarin, vänd runt potatisen och pumpan med oljan och kryddorna. Sätt in i ugnen samtidigt som steken och ta ut dem när steken är klar.
Servera!