Kamutsallad och basilikasås

Publicerat:
2019-05-08Tillagningstid:
Solgul kamutvetesallad med grönsaker och bönor passar perfekt på buffén som vegetariskt alternativ eller som tillbehör till kött eller fisk. Kamutvete är en gammal vetesort med mycket god smak och fint tuggmotstånd. Du kan ersätta med till exempel bulgur.
Ingredienser
10portioner
- 500gkamutvete eller hel bulgur
- ½paketsaffran, 0,25 g
- salt och nymald svartpeppar
- 2paketkidneybönor à ca 400 g
- 500gcocktailtomater
- 4salladslökar
- 1gurka
- 1påse(ar)späda salladsblad, 70 g
Basilikasås
- 1-2kruk(or)basilika
- 6dlturkisk yoghurt
- 2klyfta(or)vitlök, pressade
- salt och nymald svartpeppar
Tillbehör
- oliver
- rostade solrosfrön eller pumpafrön
Så lagar du
1. Koka kamutvetet eller bulguren enligt paketet (ta den mindre mängden vatten) och med salt samt saffran i kokvattnet. Låt svalna.
2. Spola av bönorna i ett durkslag och låt rinna av. Blanda ner dem med vetekornen. Hit kan förberedas.
3. Halvera tomaterna. Skiva salladslöken. Skär gurkan i mindre bitar. Blanda ner alltsammans tillsammans med de späda salladsbladen strax före serveringen. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Basilikasås
1. Finhacka basilikabladen mycket fint, gärna i minihackare.
2. Blanda med yoghurten och pressad vitlök, smaka av med salt och nymald svartpeppar.