Kanelbullar

Kanelbullar

Publicerat:

Klassiska kanelbullar, men där fyllningen kan varieras.

Ingredienser

25portioner

Vetedeg

  • 30g
    jäst
  • 300g
    mjölk (3 dl)
  • 600-660g
    vetemjöl (ca 10 - 11dl)
  • 1/2tsk
    salt
  • 1msk
    kardemumma (grovmalen)
  • 120g
    smör (rumstempererat)
  • 140g
    vit sirap (ca 1 dl)

Mandelfyllning (hel sats)

  • 150g
    smör (rumstempererat)
  • 75g
    mandelmassa
  • 45g
    socker (ca 1/2 dl)
  • 2msk
    malen kanel

Smörfyllning (hel sats)

  • 150g
    smör (rumstempererat)
  • 85g
    ljust muscavadosocker (ca 1 dl)
  • 2msk
    vetemjöl
  • 2msk
    malen kanel

Garnering

  • 1st
    ägg till pensling
  • pärlsocker
  • hyvlad mandel

Så lagar du

1. Blanda mjölk, jäst och hälften av mjölet först, låt det gå ihop till en smidig deg.

2. Tillsätt resterande ingredienser och kör på medelhastighet i ca: 10 min. i degblandare tills degen börjar bli glansig på ytan och släpper fint från kanterna. Låt vila i bunken under duk i ca: 20-30 min.

3. Dela degen i två bitar.

”Lövbullar”

Kavla ut biten till ca: 30 cm bred och ca: 60 cm lång. Stryk på önskad fyllning och rulla ihop till en lång rulle och ”kubba upp” (skär upp) ca: 4 cm bitar. Klipp med sax två klipp och dra isär. Lägg på plåt med papper.

”Tvinnade bullar”

Kavla ut biten till ca: 30 cm bred och ca: 60 cm lång. Stryk på önskad fyllning. Vik degen på längden tre gånger. Skär upp ca: 4 cm bitar. Skär ett lite snitt i mitten och vik igenom. Lägg på plåt med papper.

4. Jäs under duk till ca: dubbel storlek. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och mandel. Grädda i 225°C ca: 6-8 min.

Dela det här receptet med dina vänner!