Kanelbullar

Publicerat:
2014-10-03Ingredienser
25portioner
Vetedeg
- 30gjäst
- 300gmjölk (3 dl)
- 600-660gvetemjöl (ca 10 - 11dl)
- 1/2tsksalt
- 1mskkardemumma (grovmalen)
- 120gsmör (rumstempererat)
- 140gvit sirap (ca 1 dl)
Mandelfyllning (hel sats)
- 150gsmör (rumstempererat)
- 75gmandelmassa
- 45gsocker (ca 1/2 dl)
- 2mskmalen kanel
Smörfyllning (hel sats)
- 150gsmör (rumstempererat)
- 85gljust muscavadosocker (ca 1 dl)
- 2mskvetemjöl
- 2mskmalen kanel
Garnering
- 1stägg till pensling
- pärlsocker
- hyvlad mandel
Så lagar du
1. Blanda mjölk, jäst och hälften av mjölet först, låt det gå ihop till en smidig deg.
2. Tillsätt resterande ingredienser och kör på medelhastighet i ca: 10 min. i degblandare tills degen börjar bli glansig på ytan och släpper fint från kanterna. Låt vila i bunken under duk i ca: 20-30 min.
3. Dela degen i två bitar.
”Lövbullar”
Kavla ut biten till ca: 30 cm bred och ca: 60 cm lång. Stryk på önskad fyllning och rulla ihop till en lång rulle och ”kubba upp” (skär upp) ca: 4 cm bitar. Klipp med sax två klipp och dra isär. Lägg på plåt med papper.
”Tvinnade bullar”
Kavla ut biten till ca: 30 cm bred och ca: 60 cm lång. Stryk på önskad fyllning. Vik degen på längden tre gånger. Skär upp ca: 4 cm bitar. Skär ett lite snitt i mitten och vik igenom. Lägg på plåt med papper.
4. Jäs under duk till ca: dubbel storlek. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och mandel. Grädda i 225°C ca: 6-8 min.