Kanelbullar

Publicerat:
2015-09-21Tillagningstid:
Ingredienser
Deg med ägg
- 500gmjölk, kylskåpskall
- 50gjäst
- 1200gvetemjöl
- 2stägg
- 200gosaltat smör
- 200gströsocker alt. vit sirap
- 2tskgrovmalen kardemumma
- 13gsalt
Deg utan ägg
- 500gmjölk, kylskåpskall
- 50gjäst
- 1075gmjöl
- 200gosaltat smör
- 200gströsocker alt. vit sirap
- 2tskgrovmalen kardemumma
- 13gsalt
Kanelfyllning med mandelmassa
- 300grumstempererat smör
- 100gmandelmassa
- 90gströsocker
- 4 mskmalen kanel
Kanelfyllning utan mandelmassa
- 250grumstempererat smör
- 250gströsocker
- 25gvetemjöl
- 4mskmalen kanel
Pensling
- ägg
- lite vatten
- salt
Garnering
- pärlsocker
Så lagar du
Deg
1. Blanda i jästen i mjölken och rör om tills jästen löst sig. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min. Låt degen vila i ca 10 minuter.
2. Tillsätt resterande mjöl, ägg (om du väljer det alternativet) och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma. Knåda i maskin ca 12-15 minuter.
3. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Platta ut degen på en plåt eller liknande och lägg degen i frysen ca 20 minuter.
4. Ta ut degen ur frysen. Kavla ut degen och bre på önskad mängd kanelfyllning. Forma dina bullar på önskat sätt (snäcka eller knut) och lägg dem på plåt med bakplåtspapper eller silikonduk.
Om bullarna skall frysas in som deg:
5. Placera dem direkt i frysen, när de är hårda så är det lämpligt att förvara dem i en plastpåse så att de inte torkar.
Om bullarna skall jäsas och gräddas direkt så gör följande:
5. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt eget jässkåp. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.
6. Pensla bullarna med äggblandningen och häll på pärlsocker.
7. Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen kommit upp i temperatur så grädda bullarna tills de får en bra färg, ca 7-12 minuter.
Kanelfyllning
Man bör helst göra dessa fyllningar dagen innan baket så att kanelen tar riktigt med smak. Mängden i receptet kan justeras efter önskan om att ha mer eller mindre fyllning i bullarna, räkna bara upp eller ner siffrorna i receptet så att ni får önskad mängd fyllning.
Med mandelmassa: Blanda in smöret i mandelmassan, lite i taget annars blir det klumpar. Blanda sedan i socker och kanel.
Utan mandelmassa: Blanda allt och låt gärna stå över natten.