Kaneldoftande äppelrutor i långpanna

Publicerat:
2017-11-16Tillagningstid:
Ingredienser
24portioner
Fyllning
- 8äpplen, ca 1 kg
- 50gsmör
- 100gfarinsocker
- 1dltorkade tranbär eller blåbär eller annan torkad frukt
- 2tskvaniljpulver
- 2tskingefära, malen
- 2tskkanel, malen
Deg
- 400gsmör, smält och avsvalnat
- 650gvetemjöl
- 300gströsocker
Så lagar du
1. Börja med fyllningen: Skala och skär äpple i 2–3 cm stora bitar, lägg i kallt citronvatten så att de inte mörknar.
2. Bryn smöret i en kastrull, tillsätt resterande ingredienser och låt koka ihop. Fyllningen ska inte vara vattnig, så låt vattnet koka bort. Det tar ca 10 minuter men tiden beror på vilka äpplen och vilken kastrull man har. Låt svalna.
3. Blanda samtliga ingredienser till degen. Tryck ut hälften i en bakpappersklädd långpanna ca 30x40 cm, ställ i kylen.
4. Sätt ugnen på 175 grader, vanlig ugn. Grädda botten tills den börjar få färg, ca 20 minuter. Låt svalna.
5. Fördela äppelfyllningen på botten, smula resterande deg över. Grädda mitt i ugnen tills ytan fått en gyllene färg, det tar ca 30 minuter.
6. Låt svalna, skär i bitar. Servera som fikakaka eller som dessert med vaniljglass eller vispad grädde/vaniljsås.
Tips
Strö 1–2 dl hackade cashewnötter eller mandel ovanpå fyllningen.
Använd färdiga pepparkakskryddor som smaksättning i fyllningen. Jag gillar också att ta i någon tesked kardemumma.