Karamelldrömmar

Publicerat:
2016-12-21Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Botten
- 45gsmör
- ½bit(ar)vaniljstång
- 75gsocker
- 45gvetemjöl
- ¼kopp vatten
- 1ägg
- 1mskkakao
- 1tskrapsolja (eller annan neutral olja)
- 50gvalnötter
Karamellsirap
- 125gsocker
- ½dlvatten
Karamellkräm
- 3arkgelatin
- 6dlvispgrädde (4 koppar)
Karamellglas
- 100gflorsocker
Så lagar du
Botten
1. Värm smör och vatten i en kastrull tills smöret har smält.
2. Klyv vaniljstången längden, och skrapa ur fröna med en liten kniv. Mosa fröna med en spatel tillsammans med lite socker så att vaniljfröna separeras. Vispa vaniljsocker, socker och ägg till en tjock "äggtoddy" med elvisp i en ganska stor skål.
4. I en annan skål, blanda mjöl, kakao och bakpulver och fint hackade valnötter. Sikta sedan ner blandningen i "äggtoddyn". Rör försiktigt tills smeten är nästan jämn. Vänd ner det smälta vatten-smöret och rör försiktigt i smeten. Sluta när smeten är ganska jämn och sammanhängande.
5. Smörj sex små formar (ca 4 cm i höjd och 4 cm i diameter) väl. Rör ett par gånger i smeten och häll sedan upp den i en engångsspritspåse. Skär ett litet hål i toppen (kom ihåg att det kan alltid skäras större, men inte mindre). Sprid smeten i formarna.
6. Grädda bottnarna i ugn i 185 grader tills ytan ger efter för ett lätt tryck, ca. 8-10 minuter.
7. Kyl bottnarna och ta ut dem ur formarna. Bottnarna kan gärna bakas några dagar i förväga. Då är det viktigt att packa dem väl för att bibehålla fukten i bottnarna.
Karamellsirap
1. Smält sockret gyllene i en kastrull. När allt socker har smält, dra kastrullen från värmen och tillsätt vatten. Det kommer att skumma kraftigt som början.
2. Efter några minuter, sätt kastrullen på spisen igen, men bara på medelvärme. Låt den sjuda försiktigt i en minut och ta sedan bort den från värmen. Sila sirapen om det behövs. Låt sirapen svalna i rumstemperatur och täck sedan med plastfolie.
Karamellkräm
1. Blötlägg gelatinet i en skål kallt vatten i en halvtimme. Värm upp grädden nästan till kokpunkten, och ta bort kastrullen från spisen.
2. Vrid ur vattnet ur gelatinet och lägg dem direkt ner i den varma grädden. Vispa ordentligt och passera blandningen genom en sil över en ren skål. Täck över grädden med plastfolie direkt ovanpå grädden för att undvika kondens. Kyl grädden fullständigt i kylskåp i minst 2 timmar eller till nästa dag.
Karamellglas
1. Smält florsockret gyllene i en kastrull.
2. Bred ut en bit bakplåtspapper på bordet. Klicka ut sockerblandningen med hjälp av en sked, 2-3 karamellklickar med diameter som en femkrona. Platta snabbt ut klickarna med en palettkniv. Fortsätt tills allt socker är slut, och kom ihåg att det är bra med några extra bitar om någon går sönder.
Servering
1. Vispa den kalla krämen snabbt med en elvisp. Tillsätt ¾ av karamellsirapen och vispa.
2. Häll karamellkrämen i en spritspåse och spruta upp den på bottnarna, som torn. Häll sedan på resten av karamellsirapen och avsluta elegant med en skiva stående karamellglas.