Karamelliserad julgröt med clementin

Publicerat:
2015-12-22Tillagningstid:
Pauls julmeny – kväll: Risgrynsgröt i annorlunda tappning med kanel och vanilj. Bakas i ugn och får en härlig yta av karamelliserat råsocker vid servering.
Ingredienser
4portioner
- ½dlgrötris
- 1dlvatten
- 4dlmjölk (steg 2)
- 5stäggulor
- 2,5dlmjölk (steg 3)
- 2,5dlgrädde
- 1stvaniljstång
- 1stkanelstång
- 1nypa(or)salt
- ½dlsocker
- 6clementiner
- råsocker till avbränning
Så lagar du
1. Koka grötris med vatten under lock tills det är helt inkokt.
2. Tillsätt 4 dl mjölk, socker, kanelstång och urskrapad vaniljstång. Sjud försiktigt under lock och låt sedan svalna.
3. Blanda ägg, resterande mjölk och grädde. Blanda med riset och fördela gröten i cocotteformar. Baka i ugn på 100° tills det stelnat, cirka 50 min. Tag ut och kyl.
4. Strö råsocker i formarna och bränn av (karamellisera) ytan med brännare vid servering.