Karamelliserad julgröt med clementin

kanelstänger på apelsinhalva

Publicerat:

Tillagningstid:

Pauls julmeny – kväll: Risgrynsgröt i annorlunda tappning med kanel och vanilj. Bakas i ugn och får en härlig yta av karamelliserat råsocker vid servering.

Ingredienser

4portioner

  • ½dl
    grötris
  • 1dl
    vatten
  • 4dl
    mjölk (steg 2)
  • 5st
    äggulor
  • 2,5dl
    mjölk (steg 3)
  • 2,5dl
    grädde
  • 1st
    vaniljstång
  • 1st
    kanelstång
  • 1nypa(or)
    salt
  • ½dl
    socker
  • 6
    clementiner
  • råsocker till avbränning

Så lagar du

1. Koka grötris med vatten under lock tills det är helt inkokt.

2. Tillsätt 4 dl mjölk, socker, kanelstång och urskrapad vaniljstång. Sjud försiktigt under lock och låt sedan svalna.

3. Blanda ägg, resterande mjölk och grädde. Blanda med riset och fördela gröten i cocotteformar. Baka i ugn på 100° tills det stelnat, cirka 50 min. Tag ut och kyl.

4. Strö råsocker i formarna och bränn av (karamellisera) ytan med brännare vid servering.

Dela det här receptet med dina vänner!