Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Publicerat:

Tillagningstid:

Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Hans farmor och farfar serverade det ofta. Här kommer en modernare creme brulée-variant.

Ingredienser

4portioner

Karamell

  • 50g
    socker
  • 3msk
    vatten

Mjölk "brulée"

  • 240g
    ägg
  • 250g
    mjölk
  • 200g
    kondenserad mjölk
  • 165g
    färskost
  • 5kvist(ar)
    timjan eller citrontimjan

Rårörda lingon

  • 200g
    lingon
  • 100g
    socker
  • 1dl
    vatten

Till servering

  • vispad grädde

Så lagar du

1. Blanda socker med vatten och koka till en mörk karamell utan omrörning. Lägg en sked karamell i varje form, toppa med timjanblad, låt det stelna.

2. Blanda ägg, mjölk, kondenserad mjölk och färskost och mixa smeten slät.

3. Fördela smeten i formarna och ställ i en ugnsfast form med höga kanter. Häll kokande vatten runt formarna och baka i 100 grader i 60 min eller tills smeten stelnat.

4. Låt svalna på bänken en timme. Skär med en kniv längs med kanten och vänd upp på tallrik.

5. Rårör lingon med socker och vatten. Slå lingonen runt och servera med grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!