Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Publicerat:
2015-10-06Tillagningstid:
Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Hans farmor och farfar serverade det ofta. Här kommer en modernare creme brulée-variant.
Ingredienser
4portioner
Karamell
- 50gsocker
- 3mskvatten
Mjölk "brulée"
- 240gägg
- 250gmjölk
- 200gkondenserad mjölk
- 165gfärskost
- 5kvist(ar)timjan eller citrontimjan
Rårörda lingon
- 200glingon
- 100gsocker
- 1dlvatten
Till servering
- vispad grädde
Så lagar du
1. Blanda socker med vatten och koka till en mörk karamell utan omrörning. Lägg en sked karamell i varje form, toppa med timjanblad, låt det stelna.
2. Blanda ägg, mjölk, kondenserad mjölk och färskost och mixa smeten slät.
3. Fördela smeten i formarna och ställ i en ugnsfast form med höga kanter. Häll kokande vatten runt formarna och baka i 100 grader i 60 min eller tills smeten stelnat.
4. Låt svalna på bänken en timme. Skär med en kniv längs med kanten och vänd upp på tallrik.
5. Rårör lingon med socker och vatten. Slå lingonen runt och servera med grädde.