Karelsk stek - Karjalanpaisti

Publicerat:
2016-02-23Den här grytan är en karelsk specialitet och kan ses som finnarnas pulled pork fast med grönsaker. Ett långkok där man kan lägga i alla slags köttbitar. Serveras ofta med kokt potatis eller potatismos.
Ingredienser
- 300goxkött, typ högrev eller andra billiga grytbitar
- 300glammkött, typ stek
- 200gbacon
- 2-3morötter
- 2-3lökar
- 15-20hela kryddpepparkorn
- 10sthela svartpepparkorn
- 2-3tsksalt
- 6stlagerblad
Så lagar du
1. Börja med att steka bacon i en stor gryta.
2. Lägg i ox- och lammköttet i bitar. Bryn så allt får fin färg! Utöver baconfettet kan det behövas lite olja eller smör.
3. Ha i morötter i skivor, lök i klyftor och stek lite till.
4. Häll vatten i grytan så att köttet täcks. I med kryddorna.
5. Ställ grytan i ugnen i ca 3 timmar i 150 grader. Kolla nu och då i fall grytan behöver mera vatten
Servera gärna; En klassiker som med fördel serveras med kokt potatis eller potatismos