Karlsbaderbullar till semlor

Publicerat:
2016-02-08Tillagningstid:
Ingredienser
35 - 40portioner
- 3dlmjölk
- 870gvetemjöl special
- 120gströsocker
- 110gnormalsaltat, rumstempererat smör
- 4gsalt
- 16gbakpulver
- 2ägg
- 50gjäst
Så lagar du
1. Värm mjölken till ca 25 grader.
2. Lös jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ordentligt i ca 12-15 minuter i maskin (20-25 minuter för hand) tills det blir en elastisk och slät deg, gör gärna ett glutenprov. Låt degen vila i en bunke med lock i ca 30 minuter.
3. Dela upp degen i bitar på ca 40 gram. Forma bitarna till släta runda eller avlånga bullar.
4. Lägg degbollarna på plåt med rejält mellanrum.
5. Ställ en långpanna med varmvatten i en avslagen ugn. Ställ in plåtarna med bullar och låt dem jäsa till bubbel storlek.
6. Ta ut långpannan med vatten och bullplåtarna och sätt på ugnen på 240 grader.
7. Grädda bullarna ca 5-10 minuter beroende på ugn.
Varianter på mandelfyllning
1. Kavla ut en bit mandelmassa i önskad tjocklek och stick ut en bit med en utstickare.
2. Lägg mandelmassan på den delade bullen och fyll på med spritsad vispgrädde.
3. Strö lite rostad mandel på grädden och sätt därefter på locket. Pudra med florsocker.