Ketchup och skånsk senap

Publicerat:
2012-12-05Tillagningstid:
Ingredienser
Ketchup
- 800gsolmogna eller konserverade tomater
- ½stgul lök
- 1stvitlöksklyfta
- 160ghonung (ca 1 dl)
- ½dlättika (12 %)
- 150gtomatpuré (ca 1 dl)
- 1tsksalt
Skånsk senap
- ¾dlgula senapsfrön
- ½dlbruna senapsfrön
- 1 ½dlvatten
- 1mskfint riven pepparrot
- 1tskfint riven ingefära
- 1tsksalt
- 3mskvitvinsvinäger
- 3mskhonung
- ½dlsolrosolja
Så lagar du
Ketchup
1. Koka upp vatten i en kastrull. Skålla tomaterna tills skalet spricker. Skala dem och hacka dem grovt.
2. Lägg alla ingredienser i en stor och tjockbottnad kastrull.
3. Koka på medelhög värme i ca 30 minuter. Rör ofta.
4. Mixa och passera om du vill ha den riktigt slät. Slå den varma ketchupen på väl steriliserade varma burkar eller flaskor. Ketchupen håller i upp till ett år i kylen.
Skånsk senap
1. Lägg fröna i kallt vatten och koka upp.
2. Mixa med stavmixer i 3–4 minuter.
3. Tillsätt pepparrot och ingefära och mixa snabbt.
4. Häll i salt, vinäger, honung och olja. Mixa senapen till jämn konsistens.
5. Häll på steriliserad burk. Låt senapen stå och mogna i några dagar innan du äter den. Senapen håller i flera månader i kyl.