Kik alicha – Etiopisk och eritreansk gryta

Publicerat:
2020-02-21Tillagningstid:
Kikärtshalvor, lappe eller chana dal används ofta i indisk matlagning och består av svarta kikärtor som skalats och delats. Zeinas mustiga gryta liknar ärtsoppa i konsistensen men tar smak av ingefära, gurkmeja och grön chili.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 4dlchana dal/kikärtshalvor
- 2gula lökar
- 2klyfta(or)vitlök
- 1mskriven ingefära
- 1½tskgurkmeja
- 1-2gröna chili
- olja till stekning
- salt och peppar
- 11dlvatten
Så lagar du
1. Koka kikärtshalvor i 8 dl vatten tills de mjuknar, ca 45 min. Sila av och ställ åt sidan.
2. Finhacka lök, vitlök och chili. Hetta upp olja och stek löken långsamt tills den får färg.
3. Vänd i chili, vitlök, ingefära, gurkmeja och stek 3-4 min under omrörning.
4. Vänd i kikärtshalvor, tillsätt 3 dl vatten, smaka av med salt, peppar och låt sjuda under lock på låg värme i ca 20 min. Rör runt med jämna mellanrum.
Servera tillsammans med andra goda afrikanska grytor och Zeinas injera.
Tips
Det går bra att ersätta kikärtshalvorna med blötlagda gula ärtor.