Jespers lyxiga kladdkaka

Publicerat:
2020-05-25Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
15 - 20portioner
- 200gägg, 4 st
- 200gnormalsaltat smör, smält
- 180gvetemjöl
- 330gströsocker
- 70gkakao
- 10gvaniljsocker
- 1gbakpulver
- 2gsalt
- 1apelsin, zesten
Ganache/chokladtryffel
- 50gmörk choklad
- 25gmjölkchoklad
- 50ggrädde
- 10gmjölk, 3%
Italiensk maräng
- 50gäggvita
- 85gströsocker
- 30gvatten
Så lagar du
Kladdkakan
1. Sätt ugnen på ca 200 grader.
2. Smörj en springform på ca 24 cm i diameter. Smält smöret och riv zesten, blanda sedan alla ingredienser till en slät massa.
3. Häll ingredienserna i springformen. Grädda kakan på 200 grader i ca 15–20 minuter beroende på ugn. Kakan ska vara bakad i botten och på kanterna, men lite lös i mitten.
4. Låt kakan svalan så att mitten av kakan sjunker ihop lite.
Ganache/chokladtryffel
1. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädde och mjölk, häll blandningen över chokladen och blanda till en ganche/chokladtryffel.
2. Häll ganachen/chokladtryffeln i håligheten i kladdkakan och ställ kakan i frysen ca 30 minuter.
Italiensk maräng
1. Koka socker och vatten till ca 118 grader.
2. Börja vispa äggvitan vid ca 112 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att vispa äggvitan. Fortsätt att vispa tills marängen svalnat till kroppstemperatur. När vispningen upphört måste man omedelbart stryka ut marängen i önskat mönster ovanpå kladdkakan. Om marängen får stå ovispad ett tag stelnar den och blir inte lika följsam då man stryker ut marängen över kakan.
3. Bränn marängen med en brännare och dekorera om så önskas med något bär.