Klassisk Bouillabaisse med Rouille

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 400gsoppfisk som t.ex. kolja, lubb eller sej
- 1,5litervatten
- 1gsaffran
- 2stgula lökar
- 4stvitlöksklyftor
- 3mskolivolja
- 3msktomatpuré
- 2tskmalet fänkålsfrö
- 1knivsudd cayennepeppar
Till serveringen:
- 600gfisk, gärna olika sorter så som lax och hälleflundra
- färska örter samt olivolja till garnityr
- räkor, musslor eller havskräftor efter smak och plånbok
Så lagar du
1. Skär fisken i mindre bitar.
2. Skala och hacka löken, gör desamma med vitlöken.
3. Fräs löken samt vitlöken i en kastrull med olivoljan i ca 1-2 minuter.
4. Ta i tomatpurén, saffran, mald fänkål och lägg i fiskbitarna, slå på vattnet koka utan lock i ca 30 minuter.
5. Sila soppan i en ny kastrull, mixa soppfisken och löken till en massa. Häll massan i soppan, koka upp, smaka av soppan med cayennepeppar samt salt och nymalen vitpeppar.
6. Skär serverings fisken i större tärningar och lägg dem i soppan koka i någon minut. Vill man ha skaldjur i soppan så koka med dem i några sekunder så att dom inte blir sega de blir dom lätt om man kokar för länge.
7. Arrangera fisken och skaldjuren i varma djupa tallrikar och fördela soppan över.
8. Garnera soppan med örter såsom dill eller körvel, ringla olivolja i soppan