Klassisk fiskgratäng toppad med sikrom och dill

Klassisk fiskgratäng toppad med sikrom och dill

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    hälleflundra eller kolja
  • 4st
    små schalottenlökar
  • 3dl
    vitt vin
  • 1dl
    vatten
  • smör att smörja en form
  • salt

Gratängpotatis:

  • 800g
    potatis, King Edward
  • 3msk
    smör
  • 2msk
    rapsolja
  • 2st
    äggulor
  • en knivspets riven muskotnöt
  • salt och nymalen vitpeppar

Vitvinssås:

  • spadet från den kokta fisken
  • 3dl
    grädde
  • saft av en halv citron
  • 1dl
    vispad grädde
  • 50g
    riven lagrad cheddar
  • maizenamjöl + kallt vatten
  • salt och nymalen vitpeppar

Garnityr:

  • 100g
    sikrom eller löjrom
  • 4st
    dillvippor

Så lagar du

1. Skala och koka potatisen mjuk, pressa potatisen genom en potatispress, blanda i smöret, rapsoljan och den rivna muskotnöten. Ta sist i äggulorna. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Ställ åt sidan.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Skala och finhacka schalottenlöken, smörj en ugnssäker form. Lägg löken i formen placera fisken ovan på, häll på vinet. Salta och täck formen med smörpapper. Koka fisken tills att den har en kärntemperatur på ca 42 grader, detta tar ca 15-20 minuter beroende på vilken ugn man har.

4. Sätt ugnen på ”grill” 250 grader.

5. Lägg potatismoset i en spritspåse med en stjärntyll i. Spritsa ut moset längs med kanterna i en ugnssäker form, tänk på att göra plats för fisk och sås.

6. Placera gratängfatet i övre delen av ugnen, låt moset få en svag gyllenbrunfärg. Ta ut formen när moset är klart. Stäng ej av ugnen (se punkt 10).

7. Vitvinssåsen görs enligt följande; sila spadet från den kokta fisken ner i en kastrull. Koka upp, ta i den ovispade grädden, koka upp red sedan av med maizena till en smidig sås och smaka av med citronsaft samt salt och nymalen vitpeppar.

8. Blanda ihop vispad grädde med riven cheddarost.

9. Lägg nu den kokta fisken i formen med det gratinerade moset, häll på den varma såsen samt ostblandningen.

10. Gratinera av gratängen i mitten av ugnen till hela anrättningen har fått en härlig färg.

11. Ta ut och toppa med sikrom samt dill.

Dela det här receptet med dina vänner!