Klassisk fiskgratäng toppad med sikrom och dill

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 600ghälleflundra eller kolja
- 4stsmå schalottenlökar
- 3dlvitt vin
- 1dlvatten
- smör att smörja en form
- salt
Gratängpotatis:
- 800gpotatis, King Edward
- 3msksmör
- 2mskrapsolja
- 2stäggulor
- en knivspets riven muskotnöt
- salt och nymalen vitpeppar
Vitvinssås:
- spadet från den kokta fisken
- 3dlgrädde
- saft av en halv citron
- 1dlvispad grädde
- 50griven lagrad cheddar
- maizenamjöl + kallt vatten
- salt och nymalen vitpeppar
Garnityr:
- 100gsikrom eller löjrom
- 4stdillvippor
Så lagar du
1. Skala och koka potatisen mjuk, pressa potatisen genom en potatispress, blanda i smöret, rapsoljan och den rivna muskotnöten. Ta sist i äggulorna. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Ställ åt sidan.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Skala och finhacka schalottenlöken, smörj en ugnssäker form. Lägg löken i formen placera fisken ovan på, häll på vinet. Salta och täck formen med smörpapper. Koka fisken tills att den har en kärntemperatur på ca 42 grader, detta tar ca 15-20 minuter beroende på vilken ugn man har.
4. Sätt ugnen på ”grill” 250 grader.
5. Lägg potatismoset i en spritspåse med en stjärntyll i. Spritsa ut moset längs med kanterna i en ugnssäker form, tänk på att göra plats för fisk och sås.
6. Placera gratängfatet i övre delen av ugnen, låt moset få en svag gyllenbrunfärg. Ta ut formen när moset är klart. Stäng ej av ugnen (se punkt 10).
7. Vitvinssåsen görs enligt följande; sila spadet från den kokta fisken ner i en kastrull. Koka upp, ta i den ovispade grädden, koka upp red sedan av med maizena till en smidig sås och smaka av med citronsaft samt salt och nymalen vitpeppar.
8. Blanda ihop vispad grädde med riven cheddarost.
9. Lägg nu den kokta fisken i formen med det gratinerade moset, häll på den varma såsen samt ostblandningen.
10. Gratinera av gratängen i mitten av ugnen till hela anrättningen har fått en härlig färg.
11. Ta ut och toppa med sikrom samt dill.