Klassisk surströmmingsklämma

Publicerat:
2020-08-18Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1burk(ar)surströmming
- 300gmandelpotatis
- ½-1pakethårt ljusugnsbröd (tunnbröd)
- 50gsmör
- 2dlgräddfil
- 1-2ströd lök
- 1tskfarinsocker
- ½dlgräslök, hackad
- 2stmedelstora tomater
Så lagar du
1. Börja med mandelpotatisen. Koka upp vattnet med potatisen i. Sänk temperaturen till hälften och låt potatisen sjuda i 30–40 minuter.
2. Hacka löken fint och blanda den med farinsockret i en liten skål.
3. Skär gräslöken fint och lägg i liten skål.
4. Hacka tomaterna fint. Jag brukar kärna ur dem först, men det gör du som du själv vill.
5. Rensa fisken och ta bort skinnet om du själv vill. Det sägs vara mer skonsamt för magen om man tar bort skinnet, men jag kan inte garantera något.
6. Smöra ett bröd och mosa potatisen ovanpå. Lägg på tomaterna, surströmmingen, gräddfilen, rödlöken och gräslöken.
7. Smöra ett till bröd och lägg den sedan på så att det blir en klämma. Vänd den sedan så att det smälta smöret rinner in i potatisen.
8. Njut av den härliga surströmmingsklämman.