Klimatsnäll bönsoppa

Publicerat:
2018-04-24Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Bönor
- 100gkokta borlottibönor
- 1lök
- 2lagerblad
Soppa
- 150gbacon i strimlor
- 1lök
- 2purjolök i sivor
- 2–3stänger selleri
- 2stora morötter
- 1burk(ar)skållade tomater
- 1vitlök, skuren mitt över
- 1grönkål
- 5–6lagerblad
- 1näve färsk timjan
- 1knippa(or)storbladig persilja
- ca 5x5 cm parmesanskorpa
- 1literhönsfond
- lite vatten
- 1gott bröd i tjocka skivor utan skorpa
- 2dlfärskriven parmesan
- ½dlolivolja
Så lagar du
1. Lägg bönorna i blöt dagen innan i rikligt med vatten.
2. Ställ blötläggningsvattnet åt sidan, häll på nytt vatten och koka bönorna med en matsked salt lagerblad och vitlöken. Koka tills bönorna är nästan mjuka.
3. Dela grönsakerna.
4. Stek bacon, purjolök, lök, morötter, selleri och örter i ½ deciliter olivolja i en stor gryta. De ska steka långsamt till gyllene i 10–12 minuter.
5. Tillsätt tomaterna och låt det koka vidare i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
6. Skala bort det yttersta vaxlagret från parmesanosten. Lägg ned parmesanskorpa, grönkål, lagerblad, färsk timjan och storbladig persilja i grytan. Tillsätt hönsfond och lite vatten så att det täcker ordentligt.
7. Låt småkoka på nytt tills grönsakerna och bönorna är möra och smakliga, i cirka 45 minuter till 1½ timme.
8. Fiska upp parmesanskorpan, vitlökshalvorna och lagerbladen ur grytan och smaksätt med salt och peppar.
9. Rör om soppan så bönorna ger den lite krämighet.
10. Lägg en brödskiva i var tallrik, häll soppan över och strö på parmesan.
11. Toppa med stekta baconskivor skurna i små bitar och skvätt över olivolja.