Klimatsnäll bönsoppa

Bönsoppa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här delikata soppan sparar på köttet utan att helt ta bort det. Många fylliga grönsaker och bönor ger massor med smak och bacon– och parmesantoppingen gör soppan till en utmärkt spännande bjudrätt. En sak är säker: Ingen kommer att gå hungrig från bordet, när den här läckra bönsoppan är uppäten.

Ingredienser

8portioner

Bönor

  • 100g
    kokta borlottibönor
  • 1
    lök
  • 2
    lagerblad

Soppa

  • 150g
    bacon i strimlor
  • 1
    lök
  • 2
    purjolök i sivor
  • 2–3
    stänger selleri
  • 2
    stora morötter
  • 1burk(ar)
    skållade tomater
  • 1
    vitlök, skuren mitt över
  • 1
    grönkål
  • 5–6
    lagerblad
  • 1
    näve färsk timjan
  • 1knippa(or)
    storbladig persilja
  • ca 5x5 cm parmesanskorpa
  • 1liter
    hönsfond
  • lite vatten
  • 1
    gott bröd i tjocka skivor utan skorpa
  • 2dl
    färskriven parmesan
  • ½dl
    olivolja

Så lagar du

1. Lägg bönorna i blöt dagen innan i rikligt med vatten.

2. Ställ blötläggningsvattnet åt sidan, häll på nytt vatten och koka bönorna med en matsked salt lagerblad och vitlöken. Koka tills bönorna är nästan mjuka.

3. Dela grönsakerna.

4. Stek bacon, purjolök, lök, morötter, selleri och örter i ½ deciliter olivolja i en stor gryta. De ska steka långsamt till gyllene i 10–12 minuter.

5. Tillsätt tomaterna och låt det koka vidare i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

6. Skala bort det yttersta vaxlagret från parmesanosten. Lägg ned parmesanskorpa, grönkål, lagerblad, färsk timjan och storbladig persilja i grytan. Tillsätt hönsfond och lite vatten så att det täcker ordentligt.

7. Låt småkoka på nytt tills grönsakerna och bönorna är möra och smakliga, i cirka 45 minuter till 1½ timme.

8. Fiska upp parmesanskorpan, vitlökshalvorna och lagerbladen ur grytan och smaksätt med salt och peppar.

9. Rör om soppan så bönorna ger den lite krämighet.

10. Lägg en brödskiva i var tallrik, häll soppan över och strö på parmesan.

11. Toppa med stekta baconskivor skurna i små bitar och skvätt över olivolja.

Dela det här receptet med dina vänner!