Knäckebröd

Publicerat:
2013-12-06Hemgjort knäcke som är enkelt att göra. På till exempel julen kan det dekoreras fint. Tänk på att degen ska vila minst två timmar.
Ingredienser
- 2dlmjölk (kall)
- 5gjäst
- 1tskhonung
- 150grågmjöl (ca 2 ½ dl)
- 150ggrahamsmjöl (ca 2 ½ dl)
- 1tsksalt
Så lagar du
1. Lös jästen i mjölken. Blanda alla ingredienserna till en jämn deg, den blir ganska hård. Plasta och låt vila i kylen minst 2 timmar, gärna över natten.
2. Kavla ut degen tunt, strö över lite flingsalt och nagga. Lägg på plåt. Grädda i 200° ca 10–15 minuter till fin färg. Känns knäckebrödet fortfarande mjukt men har fått fin färg kan man eftertorka det på 100 grader.
Dekor
Till jul är det fint att dekorera brödet. Köp eller gör egna julschabloner. Om degen känns torr, spraya lätt med vatten. Ta inte för mycket vatten, då kan flingsaltet smälta och schablonen fastna. Lägg på schablonen och pudra lätt med vetemjöl, lyft försiktigt schablonen rakt upp.