Köksmästare Backes oemotståndliga piggvar

Publicerat:
2020-12-11Ingredienser
4portioner
- cirka 2kghel piggvar. Beräkna 500 gram per person. Be fiskhandlaren skära av huvud och gälar.
- 600gmandelpotatis, kokt
- 100gspenatblad
- 100gsockerärtor, grovhackade
- 2mskcitronsaft
- 2msksmör, brynt
- 100gforellrom, alternativt löjrom till servering
Vermouthsås
- 5dlvispgrädde
- 2dlvermouth
- 1dlvitt vin
- 5dlfiskfond
- 1stschalottenlök, skivad
- 4-5kvist(ar)färsk timjan
- 1 1/2tskmaizena
- 1 1/2tskvatten
- salt, vitpeppar, cayennepeppar, citron
- 2msksmör
Så lagar du
Piggvar
1. Sätt ugnen på 120 °. Skölj och torka fisken noga och lägg den på en smörad ugnsplåt. Salta lätt och pressa över lite citronsaft.
2. Baka fisken i mitten av ugnen tills fiskköttet är fast och lossnar lätt från benet, ca 45 min eller till en innertemperatur på 48–50 grader.
3. Servera fisken med nykokt potatis slungad i brynt smör och vänd ner spenat och grovhackade sockerärter.
Vermouthsås
1. Koka ner 4 dl av grädden till hälften i en kastrull och ställ åt sidan.
2. Fräs schalottenlök och timjan i smör på låg värme i en annan kastrull utan att det tar färg. Häll på vermouth, vitt vin och fiskbuljong. Låt reducera till hälften och sila ner i den nedkokta grädden.
3. Red av såsen med maizena utrört i vatten. Koka upp.
4. Smaka av med salt, vitpeppar och cayenne och ev lite pressad citron.
5. Vid servering. Rör ner 2 msk smör. Vispa 1 dl grädde och vänd försiktigt ner i såsen, så blir den extra luftig.
Tillbehör
1. Koka potatisen. Bryn smöret.
2. Slunga den kokta potatisen i brynt smör och vänd ner spenatblad och grovhackade sockerärter strax
innan servering.
3. Lägg upp fisken på serveringsfat, häll sås runt om och dekorera med fiskrom.