Kokt oxbringa med äppel- & rotsaksragu samt potatis & blomkålspuré

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 1,5kgrimmad oxbringa
- 1stmorot
- 1stliten purjolök
- 1stgul lök
- 1stgul lök
- 5stkryddpepparkorn
- 5stkryddpepparkorn
- 4sthela kryddnejlikor
- 2stlagerblad
- 5stvitpepparkorn
Äppel- och rotsaksragu:
- 2stäpplen
- 1stliten kålrot ca 300 g
- 2stmedelstora morötter
- 1tskcurry
- 1msk12-procentig ättikssprit
- 1mskdijonsenap
- 3dloxbuljong - från koket av bringan
- 2mskfinhackad gräslök
- nymalen vitpeppar
- smör till stekning
Potatis- och blomkålspuré:
- 400gpotatis
- 400gblomkål
- 100gsmör
- 100gblandsallad
- 2mskolivolja
- salt och nymalen vitpeppar
Så lagar du
1. Lägg oxbringan i en gryta, täck med vatten och koka på svag värme under lock tillsammans med övriga ingredienser. Ta upp köttet efter ca 2 timmars kokning. Det ska vara mycket mört, nästan så att det faller sönder. Om man använder en tryckkokare, halvera koktiden.
2. Sila av buljongen och koka tills ca 4 dl återstår.
3. Skala äpplena och skär dem i centimeterstora tärningar, gör likadant med kålroten och morötterna.
4. Fräs kålroten och morötterna i lite smör tillsätt curryn, senapen, ättikan samt oxbuljongen och låt koka i ca 5 minuter. Ta i äpplena när en minut återstår. Smaka av med nymalen vitpeppar
5. Skär köttet i lagom stora bitar och värm upp i 1 dl oxbuljong före servering. Servera tillsammans med såsen, strö över hackad gräslök och servera med potatis & blomkålspurén (se instruktioner nedan).
Gör så här (Potatis- och blomkålspuré):
1. Skala potatisen och ansa blomkålen, koka i lättsaltat vatten.
2. När grönsakerna är mjuka så pressa dem genom en potatispress och vispa ner smöret. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
3. Blanda salladen med olivoljan, lägg salladen på tallrik och placera purén ovanpå.