Kokt oxbringa med äppel- & rotsaksragu samt potatis & blomkålspuré

Kokt oxbringa med äppel- & rotsaksragu samt potatis & blomkålspuré

Ingredienser

4portioner

  • 1,5kg
    rimmad oxbringa
  • 1st
    morot
  • 1st
    liten purjolök
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    gul lök
  • 5st
    kryddpepparkorn
  • 5st
    kryddpepparkorn
  • 4st
    hela kryddnejlikor
  • 2st
    lagerblad
  • 5st
    vitpepparkorn

Äppel- och rotsaksragu:

  • 2st
    äpplen
  • 1st
    liten kålrot ca 300 g
  • 2st
    medelstora morötter
  • 1tsk
    curry
  • 1msk
    12-procentig ättikssprit
  • 1msk
    dijonsenap
  • 3dl
    oxbuljong - från koket av bringan
  • 2msk
    finhackad gräslök
  • nymalen vitpeppar
  • smör till stekning

Potatis- och blomkålspuré:

  • 400g
    potatis
  • 400g
    blomkål
  • 100g
    smör
  • 100g
    blandsallad
  • 2msk
    olivolja
  • salt och nymalen vitpeppar

Så lagar du

1. Lägg oxbringan i en gryta, täck med vatten och koka på svag värme under lock tillsammans med övriga ingredienser. Ta upp köttet efter ca 2 timmars kokning. Det ska vara mycket mört, nästan så att det faller sönder. Om man använder en tryckkokare, halvera koktiden.

2. Sila av buljongen och koka tills ca 4 dl återstår.

3. Skala äpplena och skär dem i centimeterstora tärningar, gör likadant med kålroten och morötterna.

4. Fräs kålroten och morötterna i lite smör tillsätt curryn, senapen, ättikan samt oxbuljongen och låt koka i ca 5 minuter. Ta i äpplena när en minut återstår. Smaka av med nymalen vitpeppar

5. Skär köttet i lagom stora bitar och värm upp i 1 dl oxbuljong före servering. Servera tillsammans med såsen, strö över hackad gräslök och servera med potatis & blomkålspurén (se instruktioner nedan).

Gör så här (Potatis- och blomkålspuré):

1. Skala potatisen och ansa blomkålen, koka i lättsaltat vatten.

2. När grönsakerna är mjuka så pressa dem genom en potatispress och vispa ner smöret. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

3. Blanda salladen med olivoljan, lägg salladen på tallrik och placera purén ovanpå.

Dela det här receptet med dina vänner!