Kola- och tryffeltartlett

Ingredienser
8portioner
Mördeg
- 250gsmör
- 125gsocker
- 375gvetemjöl
- 1ägg
- 1nypa(or)hjorthornssalt
- 10gvaniljsocker
- 5gsalt
Kola
- 200ggrädde
- 200ggul sirap
- 200gsmör
- 200gsocker
- 5gsalt
- 1nypa(or)flingsalt
Tryffel
- 300ggrädde
- 250gmörk choklad (65%)
- 75gglykos
- 25gsmör
Så lagar du
Tillagningstiden avser 40 min dag 1 + 30 min dag 2.
Mördeg
1. Dag 1: Blanda det kalla smöret med sockret, bara så det går ihop. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Blanda endast så länge att det har blivit en deg. Platta ut och plasta över med plastfilm. Låt degen vila över natten.
2. Dag 2: Kavla ut degen till 2 millimeters tjocklek. Stansa ut en lagom storlek till din tartlett. Smörj din form och tryck försiktigt upp degen mot botten och sedan mot kanten. Ställ tartletten i frysen i 20 min.
3. Ta ut och skär loss den överflödiga degen. På detta sätt får du en snygg kant. Baka sedan tartlettskalet på 190 grader i cirka 8 min, tills den fått lite färg.
Kola
1. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp på medelhög värme till 117 grader. Häll sedan över kolan i en skål som är enkel att hälla ifrån.
2. När kolan svalnat något så hälls kolan i tartlettskalet. Strö sedan lite flingsalt över kolan.
Tryffel
Tryffeln görs helst dag 1.
1. Koka upp grädde och glykos. Häll över chokladen i tre omgångar och blanda.
2. Tillsätt tempererat smör och mixa blandningen helt slät (utan bubblor) med mixerstav.
Montering
1. Lägg på en klick tryffel på kolan och stryk ut den enligt smak. Den kan vara helt slät, lite toppig eller varför inte konformad. Dekorera eventuellt med lite rostade hasselnötter och pudra på lätt med kakao.