Kolapaj

Kolapaj.

Publicerat:

Kock: Frida Johansson

Ingredienser

Mandelbotten

  • 125g
    mandelmassa
  • 75g
    rumstempererat smör
  • 0,5dl
    strösocker
  • 1st
    ägg
  • 2dl
    mjöl
  • 0,5tsk
    bakpulver
  • 2msk
    apelsinjuice

Kola

  • 2dl
    ljus sirap
  • 3dl
    vispgrädde
  • 2dl
    strösocker
  • 150g
    smör (i kuber)
  • 100g
    smör (kallt i kuber)
  • 1,5tsk
    vaniljsocker

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175°C . Finriv mandelmassan och vispa samman med det rumstempererade smöret. Tillsätt sedan ägget, där efter strösocker och apelsinjuice. Rör samman de torra ingredienserna och tillsätt i mandelmassesmeten. Smörj en pajform och bred sedan ut smeten i formen. Grädda bottnen i mitten av ugnen cirka 7 minuter eller till den börjar få färg på ytan. Tag ut bottnen och låt svalna.

2. Blanda där efter samman sirap, vispgrädde, socker och smör i en tjockbottnad kastrull, koka upp. När kolan kokar sänker du värmen och låter kolan sjuda till den tjocknar cirka 30 minuter eller till den är 121°C. Har du ingen termometer, gör kulprovet. Droppa lite av kolan i ett glas med kallt vatten, går kolan att forma till en kula är kolasmeten färdig.

3. När kolan uppnått sin temperatur tillsätts det kalla smöret och vaniljsockret. Låt kolan svalna något innan den tillsätts på den avsvalnade mandel bottnen. Ställ kallt för att stelna.

4. Servera gärna kolapajen med någon god bärig sorbet eller snabbt och lätt med lite lättvispad grädde och färska bär.

Dela det här receptet med dina vänner!