Kollektivets linsgryta

Publicerat:
2019-12-04Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1msksmör och olivolja
- 2gula lökar, hackade
- 2klyfta(or)vitlök, hackade
- 1tskkoriander, malen
- 1tskkanel, malen
- 1tskspiskummin, malen
- 1tskchiliflakes
- 50gingefära, hackad
- 800gtomater, krossade
- 2umamibuljongtärningar
- 8dlvatten
- 400gkokosgrädde
- zest och saft av en halv apelsin, obesprutad
- 3dltorkade röda linser, behöver ej blötläggas och smakar mycket mer än färdigkokta
- salt och peppar
Tillbehör
- turkisk yoghurt
- koriander, färsk
- bröd
Så lagar du
1. Fräs löken mjuk i smör och olivolja ca 5 min i en stor gryta. Stöt gärna kryddorna i mortel, färdigmalen funkar givetvis men nymalda kryddor ger alltid mer smak. Skala och hacka ingefäran. Höj värmen och fräs ihop löken med kryddorna ett par minuter under omrörning.
2. Tillsätt tomater, vatten, kokosgrädde, zest och saft av apelsin och buljongtärningarna. Låt alltihopa puttra ihop i ca 20 min.
3. Rör ner linserna och låt småkoka i 5-10 minuter till önskad konsistens (röda linser blir lätt mosiga om de kokar för länge).
4. Smaka av med salt, svartpeppar och ev mer apelsinsaft och chiliflakes.
5. Servera med färsk koriander, en klick yoghurt och bröd att bryta och doppa i grytan.