Komage med gröna ärtor
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
5portioner
- 3litervatten
- 1 1/4dlkomage
- 5stsmå plommontomater
- 10stvitlöksklyftor
- 2tskhavssalt
- 1 1/2dlsocker
- 1dlvatten
- 2 1/2dlolivolja
- 1stfänkål
- 12stsalladslökar
- 1stselleristjälk
- 200grökt fläsk
- 2 1/2dlvitt vin
- 1 dlvitvinsvinäger
- 7 1/2dlkycklingbuljong
- 4stsmå gröna äpplen
- 2 1/2dlgröna ärtor
- 2-3tsksalt
- 1mskrödvinsvinäger
- 1mskvitvinsvinäger
Så lagar du
Koka komagen
Koka upp vattnet och vitvinsvinägern i en stor kastrull. Sänk värmen, lägg i komagen och sjud försiktigt med lock i 30 min. Häll av vattnet, låt komagen rinna av, spola under kallt vatten, låt rinna av igen och strimla.
Gör tomater och vitlökspasta
Stöt tomaterna försiktigt i en mortel så att de blir saftiga. Häll upp i en skål och låt stå. Lägg vitlöken och hälften av saltet i mortel och stöt till en grov pasta. Låt stå.
Gör sockerlag
Häll socker och vatten i en stekpanna och rör över låg värme tills sockret är upplöst. Koka upp, sjud sen utan lock i ca 3 min. tills lagen blir ljusbrun. Gör kulprov i vatten. Kulan ska vara mjuk.
Blanda, stek och koka
Hetta upp oljan i stekpanna och fräs vitlökspastan i 1 min. Rör i fänkål, lök, selleri, fläsk och resten av saltet. Stek och rör då och då i ca 2 min. Lägg i komagestrimlorna och blanda. Häll i sockerlagen och tomaterna och rör om väl. Häll i vinet och vitvinsvinägern och sjud utan lock i ca 10 min. tills hälften av vätskan återstår. Häll i buljongen, lägg på lock och sjud i 25 minuter. Rör ner äppelbitarna och låt allt sjuda i 25 min. eller tills komagen är mör.
Rör i ärterna och sjud utan lock i ca 3 min. Dra bort från värmen och tillsätt resten av ingredienserna.