Komage med gröna ärtor

Publicerat:

Ingredienser

5portioner

  • 3liter
    vatten
  • 1 1/4dl
    komage
  • 5st
    små plommontomater
  • 10st
    vitlöksklyftor
  • 2tsk
    havssalt
  • 1 1/2dl
    socker
  • 1dl
    vatten
  • 2 1/2dl
    olivolja
  • 1st
    fänkål
  • 12st
    salladslökar
  • 1st
    selleristjälk
  • 200g
    rökt fläsk
  • 2 1/2dl
    vitt vin
  • 1 dl
    vitvinsvinäger
  • 7 1/2dl
    kycklingbuljong
  • 4st
    små gröna äpplen
  • 2 1/2dl
    gröna ärtor
  • 2-3tsk
    salt
  • 1msk
    rödvinsvinäger
  • 1msk
    vitvinsvinäger

Så lagar du

Koka komagen

Koka upp vattnet och vitvinsvinägern i en stor kastrull. Sänk värmen, lägg i komagen och sjud försiktigt med lock i 30 min. Häll av vattnet, låt komagen rinna av, spola under kallt vatten, låt rinna av igen och strimla.

Gör tomater och vitlökspasta

Stöt tomaterna försiktigt i en mortel så att de blir saftiga. Häll upp i en skål och låt stå. Lägg vitlöken och hälften av saltet i mortel och stöt till en grov pasta. Låt stå.

Gör sockerlag

Häll socker och vatten i en stekpanna och rör över låg värme tills sockret är upplöst. Koka upp, sjud sen utan lock i ca 3 min. tills lagen blir ljusbrun. Gör kulprov i vatten. Kulan ska vara mjuk.

Blanda, stek och koka

Hetta upp oljan i stekpanna och fräs vitlökspastan i 1 min. Rör i fänkål, lök, selleri, fläsk och resten av saltet. Stek och rör då och då i ca 2 min. Lägg i komagestrimlorna och blanda. Häll i sockerlagen och tomaterna och rör om väl. Häll i vinet och vitvinsvinägern och sjud utan lock i ca 10 min. tills hälften av vätskan återstår. Häll i buljongen, lägg på lock och sjud i 25 minuter. Rör ner äppelbitarna och låt allt sjuda i 25 min. eller tills komagen är mör.

Rör i ärterna och sjud utan lock i ca 3 min. Dra bort från värmen och tillsätt resten av ingredienserna.

Dela det här receptet med dina vänner!