Konfiterad svartrot på edamamekräm

Publicerat:
2019-02-14Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 300gsvartrot, gärna lite stora exemplar
- 150-200gsmör
- 1citron, skalet
- 50grotfruktschips
- ½dlsmetana
- picklade sesamfrön
Edamamekräm
- 500gedamamebönor, frysta utan skal
- 1schalottenlök
- 1msksmör till stekning
- ca 1dlsmetana
- 1citron, skal och saft
- salt och svartpeppar
Syltat äpple
- 1svenskt vinteräpple, syrligt t ex Ingrid Marie
- 1dlsocker
- 1dlvatten
- 1citron, skal och saft
Koriandermajonnäs
- 1ägg
- 1tskrisvinäger
- ½tsksalt
- 1kruk(or)koriander
- 2½dl2 ½ dl olja, t ex rapssolja
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 130 grader.
2. Skala svartroten under rinnande kallt vatten. Skär den i knubbiga skivor eller stavar och lägg trångt i en ugnsfast form. Klicka över smöret och riv över citronskal.
3. Sätt in svartroten i ugnen i 25-30 minuter. Känn efter att den är mjuk rakt igenom. Låt svalna lite.
Koriandermajonnäs
1. Mixa ägg, vinäger, salt och koriander.
2. Häll i oljan droppvis och fortsätt mixa tills all olja är nedvispad i majonnäsen.
3. Lägg upp cirka 1 dl i spritspåse.
Syltat äpple
1. Koka upp socker, vatten och citronsaft.
2. Skär äpplet i små tärningar och lägg ner i sockerlagen.
3. Riv i citronskal och ställ åt sidan.
Edamamekrämen
1. Koka edamamebönorna i lätt saltat vatten i 3 – 4 minuter. Häll av. Skala och hacka löken fint och mjukstek i en matsked smör.
2. Mixa bönor och lök med smetana tills den är riktigt krämig. Smaksätt med citron, salt och peppar.
3. Stek hastigt svartrotsskivorna så de får lite färg.
Montering
Klicka eller spritsa edamamekrämen på tallrikarna, toppa med stekta svartrotsskivor och garnera med majonnäs, äpple, senapsfrön och rotfruktschips.