Kongress

Publicerat:
2021-05-07Tillagningstid:
Amerikansk smördeg med hasselnötsfyllning – en nötig liten drömbit!
Ingredienser
15portioner
Amerikansk smördeg
- 180gkonditorivetemjöl
- 125gsmör (kallt)
- 50gvatten (kallt)
- 30gäggula
- 3gsalt
Hasselnötsfyllning
- 150grivna hasselnötter
- 150gsocker
- 20gsmör, smält
- 170gägg
Så lagar du
Amerikansk smördeg
- I en blandare med vinge, blanda vetemjöl, salt, smör så att det börjar gå ihop.
- Tillsätt vatten och äggulor. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop (lite smörklumpar ska finnas kvar).
- Plasta in degen och låt vila i kyl ca 20 minuter.
- Kavla ut degen och vik ihop i ett treslag. Vrid degen ett kvarts varv, kavla ut degen och gör ett nytt treslag.
- Plasta in och låt vila i kyl i 20 minuter.
- Kavla ut degen och gör två nya treslag, enligt samma procedur som tidigare. Plasta sedan in och låt vila i kyl i 20 minuter.
- Kavla ut smördegen till 2 mm.
- Nagga och fodra formarna.
Hasselnötsfyllning
- Blanda de rivna hasselnötterna, sockret, smöret och äggen till en spritsbar massa.
- Fyll de fodrade formarna med massan (2/3, upp till kanten).
- Baka på 175 grader i ca 25 minuter.
- Låt svalna och ta ur bitarna ur formarna.
Montering
- Pensla toppen med sockerlag och servera med ett rött körsbär.