Koppkaka med rabarberkompott

Koppkaka med rabarberkompott

Publicerat:

Tillagningstid:

Koppkaka är en snabbt bakad kaka som man gör i mikrovågsugn på ett par minuter. Den behöver lite tillbehör för att kännas lyxig så här får den sällskap av rabarberkompott, vispad grädde och karamellknäck.

Ingredienser

4portioner

Rabarberkompott

  • 1 ½dl
    socker
  • 1knippa(or)
    syrén (kan uteslutas)
  • ½st
    citron, saft
  • ½dl
    vatten
  • 3st
    rabarber

Koppkaka

  • 1 stormsk
    smör (ca 50 g)
  • 1st
    ägg
  • 1msk
    mjölk
  • 2msk
    socker
  • 4msk
    self-rising flour
  • 1krm
    kardemumma
  • lite
    rivet limeskal (kan uteslutas)

Karamellring till dessert

  • 2dl
    socker

Montering av dessert

  • 1 ½dl
    vispgrädde

Så lagar du

Rabarberkompott

  1. Koka samman socker, syrénblommor, citron och vatten. Låt det stå och dra ca fem minuter
  2. Skala rabarber och skär ner den i små bitar. Sila syrenlagen över rabarbern och koka sedan hastigt upp den. Låt kallna.

Koppkaka

  1. Smält smöret i en stor kopp (minst rymmande 2 dl) i mikrovågsugn.
  2. Blanda ner ägg, mjölk och de övriga ingredienserna direkt i koppen.
  3. Ställ återigen in koppen i micron och kör på full effekt 800W i två minuter. Klart.

Karamellring till dessert

Det här är en avancerad och tidskrävande process, men är väl värt besväret om man vill imponera med en vacker presentation. Det går också att göra det hela mycket enklare genom att bara pudra ut karamellen, smälta den och sedan bryta i ojämna bitar.

  1. Smält socker i en ren stekpanna tills du har fått en gyllene karamell. Häll upp karamellen på en siliconmatta och låt den kallna. Mixa den kalla karamellen till ett fint pulver i en matberedare.
  2. Klipp ut en cirkel i ett papper som är ca 10-12 cm i diameter, eller använd en stansring, och lägg denna på en siliconmatta, eller bakmatta.
  3. Ställ ett snapsglas eller en äggkopp i mitten av cirkeln så att du får ett mönster som påminner om en livboj eller gloria. Pudra karamellen genom en sil över mönstret så att du får ett fint jämnt lager, ca 2 mm tjockt över hela mönstret.
  4. Ta bort stansring, papper, snapsglas eller vad du än har använt för att skapa ditt mönster. Med hjälp av en brännare så smälter du nu försiktigt karamellen igen. Låt kallna helt. Lyft av karamellen mycket försiktigt. Förvara på ett smörpapper på ett torrt ställe tills den skall användas.

Montering av dessert

  1. Vispa grädden till ett mjukt skum.
  2. Lägg rabarberkompott i botten på en tallrik. Bryt bitar av koppkaka och lägg i en ring på kompotten. Dekorera gärna med citronmeliss eller mynta.
  3. Lägg en klick grädde i mitten och placera sedan en karamellring som vilar på koppkakan. Låt grädden titta upp i mitten av ringen.

Dela det här receptet med dina vänner!