Koreansk frukosttoast

Publicerat:
2020-12-16Ingredienser
4portioner
- 8skiva(or)vitt bröd
- 0,5stgurka
- 1stcitron
- 1tsksalt
- 1ask(ar)smörgåskrasse
Omelett
- 6skiva(or)gravad lax
- 1msksmör
- 3stägg
- 2mskvatten
- 1krmsalt
- 0,25krmsvartpeppar
- 1,5dlvästerbottensost, riven (kan ersättas med julcheddar eller kryddost)
Brynt smör-majonnäs
- 3stäggulor, rumstempererade
- 250gsmör
- 2tskdijonsenap
- 1tskpressad citronsaft
- salt och svartpeppar
Extra kryddning
- 1bit(ar)finriven pepparrot
Så lagar du
Brynt smör-majonnäs
1. Bryn smöret i en kastrull eller liten stekpanna tills det är ljusbrunt och de härliga knäcktonerna börjar komma.
2. Häll över i en kanna och låt svalna.
3. Blanda tre rumstempererade äggulor med senap i en vispskål.
4. Tillsätt smöret i en fin stråle under kraftig vispning.
5. Vispa tills majonnäsen är tjock.
6. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.
Omelett
1. Vispa ihop ägg, salt, peppar och vatten.
2. Blanda i den rivna osten.
3. Strimla laxen och vänd ner.
4. Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme.
5. Häll äggsmeten i en rektangel tvärsöver stekpannan.
6. Stek omeletten försiktigt och försök under stekningen att forma den till en snygg rektangel.
7. När omeletten stannat nästan helt, dra den åt sidan och låt svalna.
8. Dela omeletten i fyra delar när den svalnat.
Smaksatt gurka
1. Skala gurkan.
2. Skiva gurkan i 3 mm tjocka skivor.
2. Salta och låt vila ca 10 minuter.
3. Krama ur lite av vätskan och vänd upp gurkan med citronsaft, socker och svartpeppar.
Montering
1. Rosta brödskivorna och kantskär dom gärna om du vill ha en lite lyxigare toast.
2. Bred skivorna med smörmajonnäsen och bygg sedan toasten i lager. Börja med omelett sedan gurka, klippt smörgåskrasse och finriven pepparrot. Avsluta med en skiva bröd till.